Deze banken bieden nog meer dan de minimumrente

Shutterstock
Het nieuws dat ons vanuit de bankenwereld bereikt, kent sinds enkele maanden één constante: een dalende rente. Bijna alle grootbanken hanteren vandaag het wettelijke minimum van 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie. Kleine nichespelers scoren soms een beetje beter, maar snoeien nu ook fors in hun rendement. We gingen met een vergrootglas op zoek naar de spaarrekeningen met het beste rendement. 

Op maar een paar dagen tijd verlaagden zowel Belfius, Beobank als Keytrade Bank de rente op één of meer van hun spaarrekeningen tot het wettelijke minimum van 0,11% (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie). Opvallend, want de Spaarrekening + van Belfius stond ooit nog te boek als een getrouwheidsrekening. Ook bij de andere traditionele grootbanken zijn op de gewone spaarrekeningen enkel de wettelijke minimumintresten van toepassing. ING Tempo Sparen doet het met 0,21% totale rente (0,01% + 0,20%) net ietsje beter, al kan je er wel maar maximaal 500 euro per maand op de spaarrekening zetten.

Kleine banken bieden meestal een hogere spaarrente, maar ook daar zien we de druk toenemen. Fidelity Sparen van MeDirect vormde lange tijd een zeldzaam lichtpuntje met een totaal rendement van 0,85% (0,05% + 0,80%). Helaas: op 2 oktober schroefde de onlinebank haar getrouwheidspremie ook tot 0,50% terug.

Tip: Vergelijk hier de beste spaarrekeningen van het moment.

Hoogste rendement: 0,80%

Zijn er dan géén uitschieters meer te vinden? Toch wel. Voor het hoogste rendement kunt u momenteel terecht bij prijsbreker Santander Consumer Bank. Die afficheert met de spaarrekening Bank Vision+ een totaalrendement van 0,80% (0,15% + 0,65). Bpost volgt, net als MeDirect en Banca Monte Paschi Belgio, met een totale intrest van 0,55%. 

Opgelet: aan verschillende van die spaarrekeningen zijn wel extra voorwaarden gekoppeld. De Cocoon Spaarrekening van bpost beperkt de maximale inlage bijvoorbeeld tot 500 euro per maand. Deposito’s zijn niet meer mogelijk vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de veertigste verjaardag van de rekeninghouder. Goed om weten is dat bij elk van de vermelde spaarrekeningen uw centen tot 100.000 euro persoon en per bank gewaarborgd zijn door het Belgisch Garantiefonds.

Wie nog van die betere voorwaarden wil genieten, doet er goed aan van vandaag nog in te tekenen op de spaarrekening van zijn voorkeur. Op die manier ontvangt u volgend jaar uw getrouwheidspremie, ook al wijzigt de bank ondertussen zijn voorwaarden. De kans op een rentestijging lijkt door de strenge aanpak van de Europese Centrale Bank (ECB) wel zeer klein.

Lees ook: Pensioensparen en langetermijnsparen: wat is nu het verschil?

En de alternatieven?

Wie zijn spaarcenten voor langere tijd kan missen, overweegt beter een termijnrekeningVerschillende spelers pakken uit met een nettorente van meer dan 1 procent, met als uitschieter 1,82% van Izola Bank. Belangrijke voorwaarde is wel dat u uw centen 10 jaar lang onaangeroerd laat. Uw spaartegoeden zijn voor 100.000 euro per persoon en per financiële instelling beschermd door de Maltese overheid. 

Pensioensparen – via een pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering – en langetermijnsparen via een tak21-spaarverzekering behoren eveneens tot de populaire alternatieven. Wie het risico niet schuwt in zijn zoektocht naar een hoger rendement kan ook kiezen voor beleggingsfondsen of individuele aandelen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Kunt u als zestiger nog aan pensioensparen doen?

Nieuwe daling rente door ECB: dit zijn de gevolgen voor uw spaargeld

Waarom u uw geld beter niet op uw zichtrekening laat staan

Bronspaargids.be
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sven Neirynck

  Hogere rente moet ergens vandaan komen: door geld te investeren in bedrijven die de meeste winst kunnen maken. Dat zijn onder andere onze nutsbedrijven, en bv bedrijven die zware besparingen doorvoeren. Waar de spaarder eigenlijk zelf niet beter van wordt. Maar wel zijn spaarcentjes daar zet waar die de meeste rente krijgt. En zo zit de kleine spaarder mee aan de basis van de miljardenwinsten waar zo over geklaagd wordt, met de vinger naar gewezen wordt

 • Ghijs Elvan

  Als je nu nog altijd niet door hebt waarom de rente laag is, nog een lange tijd laag gaat blijven en nu niet kan stijgen, dan heb je toch weinig economisch inzicht.

 • Patrick Mechels

  De bankencrisis is toch allang verleden tijd en toch blijft de rente zo laag? Ook volgens de regering gaat het goed, jobs, jobs, jobs?

 • Pik Mert

  Beste georges, wat de bank en de politiek over de mensen denken, blijkt toch te kloppen voor jou, aan uw kemel van een dt fout te zien. Misschien eerst uw lagere school eens afmaken voor u probeert na te denken over zaken die uw petje te boven gaan. U mag gerust al uw geld afhalen en in een sok steken. Veel succes als u een aankoop wil doen van meer van 3000 euro met uw cash geld. Maar vermoedelijk zal u niet de persoon zijn met een goed gespijsde bankrekening, en zal de bank u niet missen.

 • Georges Vande Velde

  Peter van Nieuwpoort mijn steun heb je . Banken en politiek denken hetzelfde nl. Dat burgers ( de grote massa) en klanten achterlijke wezens zijn. Wat zouden de banken doen als iedere spaarder “ zijn” geld afhaald ? Stel eens die vraag aan de hoge heren van de banken !