Exclusief voor abonnees

De tomaat in uw Italiaanse pastasaus komt eigenlijk uit China

thinkstock
De tomaat, dat is de kiem van het kapitalisme, schrijft de Franse onderzoeksjournalist Jean-Baptiste Malet in zijn boek Het rode goud. En dan moet hij nog beginnen over Chinese kinderarbeid, Italiaanse maffia en de export van bedorven concentraat naar Afrika.

Even een waarschuwing vooraf: het zou kunnen dat u nooit meer op dezelfde manier naar uw pizza, de ketchup bij uw frietjes of die diepvrieslasagne kijkt. Nee, zelfs de huisgemaakte spaghettisaus waar u zo trots op bent, smaakt straks misschien toch niet meer helemaal hetzelfde.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Bemelmans

  Wij boycotten China al ons hele leven lang. Wat ze daar met de mensen, kinderen en dieren doen is ongezien. Mensen en landen die met deze dictator nu nog onderhandelen zijn de grootste criminelen die er rondlopen.

 • Theo Van Hoof

  Dikke zever. De tomaat in mijn pastasaus komt gegarandeerd uit België. San Marzano 3 uit eigen serre. Toch al een 25kg geoogst dit jaar.

 • Richard Tolenaars

  Nee hoor, die komt uit mijn eigen tuin. Bio tomaten en ik maak er saus van en vries zoveel mogelijk in, genoeg voor gans de winter.

 • Eric De landtsheer

  Gaat 'de consument' weer de schuld krijgen?

 • Jose Van Hauwaert

  Paul Buckens. Wist u dat 95% van de Belgische grijze garnalen in Marokko gepeld worden voor ze als gepelde garnaal in België verkocht worden, dat er zelfs "Belgische sla, princesseboontjes ea groente uit Afrika in de winkel liggen, dat de kans bestaat dat u een leffe drinkt in het buitenland gebrouwen?