De hallucinante reis van sint-jacobsschelpen voor ze op ons bord belanden

THINKSTOCK
Het zijn grote zeevaarders, onze geliefde sint-jacobsschelpen die ongetwijfeld weer vaak op het menu zullen staan tijdens de feestdagen. Het traject dat ze moeten afleggen alvorens op ons bord te belanden is onvoorstelbaar.

'Hit The Road Jack': de titel van het populaire liedje is in het bijzonder van toepassing op de sint-jacobsschelpen. Tussen de vangst en het bord reizen ze duizenden kilometers heen en weer.

Dit geldt in het bijzonder voor de schelpen van Celtigel, een onderneming in Bretagne gespecialiseerd in bereide gerechten, zo schrijft Le Télegramme. Eerst worden de schelpen gevangen aan de Bretoense kust, dan leeg naar China gestuurd om gekuist te worden alvorens terug te keren naar Frankrijk waar ze worden gebruikt in gerechten.

Tien miljoen
Het gaat om zo'n tien miljoen schelpen die deze lange reis moeten maken. Slechts een minderheid wordt lokaal schoongemaakt. Het klinkt gek maar ook hier weer draait het rond de kostprijs. De lonen in China liggen nu eenmaal veel lager. Verre reis of niet: de schelpen naar ginder sturen, komt goedkoper uit.

"Choquerend"
"Het is een beetje choquerend, ik zou liever hebben dat de schelpen hier gekuist worden", verklaarde Georges Brézellec, de voorzitter van de Bretoense visserscoöperatieve Cobrenord. De burgemeester van de stad Saint-Quai-Portrieux in de Côtes d'Armor hoopt alvast dat er een andere oplossing wordt gevonden tegen dezelfde prijs. "We zouden het kuisen kunnen uitbesteden aan een beschutte werkplaats in de buurt zodat de schelpen niet dat hele traject moeten afleggen", zei hij. "Bovendien zouden we dan op subsidies van de Europese Unie kunnen rekenen omdat we lokaal jobs creëren.

THINKSTOCK
THINKSTOCK