De gemiddelde verbruiker betaalt 163 euro meer voor energie in Leuven dan in Antwerpen

Shutterstock
Je hebt het misschien al gemerkt: de eenheidsprijs voor elektriciteit en aardgas verschilt van regio tot regio. Afhankelijk van waar je woont staat eenzelfde verbruik daardoor niet gelijk met een identieke prijs. Maar wat bepaalt dat regionale verschil en in welke Vlaamse provinciehoofdstad betaal je dan het minst? Wij zochten het voor je uit.

Energiefactuur onder de loep

De prijs voor elektriciteit en gas bestaat uit verschillende onderdelen. De energiekosten hangen af van je leverancier. Je kan die prijs wel zelf beïnvloeden door actief op zoek te gaan naar de goedkoopste aanbieder voor jouw specifieke woonsituatie. De heffingen zijn dan weer identiek voor alle leveranciers en bestemd voor de federale en regionale overheid.

Nettarieven variëren bij elke netbeheerder

Waar jouw woonplaats een verschil maakt, is op het vlak van de nettarieven: het transmissietarief voor het vervoer van elektriciteit over het hoogspanningsnet van Elia en het transport van aardgas over het hogedruknetwerk van Fluxys. De distributienettarieven omvatten op hun beurt het vervoer van elektriciteit en aardgas tot bij jou thuis, het aanleggen en onderhouden van leidingen en kabels en openbaredienstverplichtingen. Het bedrag varieert van netbeheerder tot netbeheerder. Wie je netbeheerder is, hangt af van jouw woonplaats. Op 5 december voerden wij onze gegevens in in deze online prijsvergelijker, om na te gaan in welke provinciehoofdstad (en Brussel) je momenteel het minst betaalt voor je energiegebruik. 

Elektriciteit: Brussel goedkoopst

We gingen uit van een gemiddeld jaarverbruik voor elektriciteit van 3.500 kWh (tweevoudige meter: 1.600 kWh dag en 1.900 kWh nacht). Onze fictieve woning beschikt niet over zonnepanelen. We lieten alle lopende promoties buiten beschouwing.

mijnenergie.be

Aardgas: Antwerpenaar betaalt het minst

We kozen voor een fictief gezin dat aardgas gebruikt om te koken, voor warm water en als verwarming, samen goed voor een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh per jaar. We lieten alle lopende promoties buiten beschouwing.

mijnenergie.be

Conclusie:

De gemiddelde verbruiker betaalt voor de combinatie van elektriciteit (-37,56 euro) en aardgas (-126,05 euro) jaarlijks 163,61 euro meer in Leuven dan in Antwerpen. Het grote verschil met Brussel is te wijten aan de regionaal opgelegde heffingen. Kortom: waar je woont, heeft dus echt een serieuze impact op wat je betaalt aan energie. Het nadeel is dat je daar weinig aan kan veranderen, toch niet zonder te verhuizen. Het goede nieuws is dan weer dat je, ongeacht waar je woont, meestal wél kan besparen op je huidige energiefactuur. Hoe? Door na te gaan welke leveranciers de beste formule bieden voor jouw specifieke situatie en verbruik. In veel gevallen kan dat verschil tot een paar honderd euro’s oplopen. 

Vergelijk hier zelf welke energieleverancier jou de goedkoopste energie levert.

Lees ook:

100% groene stroom product, wat houdt dat in?

Twee belangrijke zaken om te weten bij het veranderen van leverancier

Groepsaankoop goedkoper? Door zelf te vergelijken bespaar je al snel 100 euro meer

Bronmijnenergie.be
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mieke vermeulen

  Ik heb in het begin die jaar veranderd van leverancier het scheelt 25 procent dat ik minder betaal , waarom mag dit niet bekend gemaakt zijn hier wie de goedkoopste is ? de elektriciteit is zeker niet te duur wel de kosten die erbij komen zeker de btw , in andere landen bestaat dat niet al die hoge kosten die erbij komen .

 • Johan Balcaen

  Het is niet omdat de N VA nu aan het bewind is dat de elektriciteit en de gas daar goedkoper zijn.

 • peter colson

  Dat kan ik beamen Roger Cooks. Op een dag mochten de sossen de lakens uitdelen in de gemeente waar ik opgroeide. Hun eerste wapenfeit was dan ook meteen alle gemeentelijke taksen en opcentiemen verhogen. Ze wisten dat mensen als oma wel kagen, maar toch steeds BSP bleven stemmen. Eind jaren 80 werden de kiezers dynamischer en daar zijn traditionele partijen niet op voorbereid.

 • Roger Cooks

  In gemeenten waar de roden aan de macht zijn is men meestal gejost (of is het gesost?) In Wallonië bvb waar de SP overheerst liggen de gemeentebelastingen meestal rond de 8%.

 • wim CLAES

  dat is toch met alles zo het hangt af van waar ge woont, woont ge in een goedkope gemeente verdient ge ook meer dan die in ene duurdere. voor de rest hebben de graaiers een elite opgericht die werken bij nutsbedrijven,en deze systematisch de prijs laten opdrijven van alles; water, gas, electriciteit, huisvuil, etc. wat kost aquafin alleen al niet met zijn gekke megalomane projecten. het water loopt over gans belgie de grond in, we krijgen kleiner afwateringsbuizen en alles overstroomt.etcetc