De Block wil Nutri-score op producten bekendmaken bij consumenten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block
Photo News Minister van Volksgezondheid Maggie De Block
Consumenten zullen de komende jaren in de winkelrekken alsmaar meer producten vinden waarop een Nutri-score staat. De van oorsprong Franse score vat met vijf letters, A tot en met E, en vijf verschillende kleuren samen wat de voedingswaarde van een product is. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft vandaag een campagne gelanceerd. Voor De Block is deze score het eenvoudigste en doeltreffendste middel om consumenten te helpen kiezen voor het gezondste product.

Carrefour, Colruyt, Delhaize en Intermarché hebben al aangegeven dat ze op hun huisproducten de Nutri-score zullen aangeven. Ook drie producenten, Danone, Alpro en Elvea, hebben aangegeven dat deze voedingsscore terug te vinden zal zijn op hun producten.

De Block wil de distributeurs en producenten niet verplichten om die voorbeelden meteen te volgen. "Dat zou niet wijs zijn", zei De Block bij de voorstelling. "Dit gaat gepaard met een grote investering. Als de andere distributeurs en producenten in de markt willen blijven, dan zullen ze moeten meedoen omdat de consument daarvoor kiest. Maar we gaan hen daarvoor de tijd geven."

De federatie van de voedingssector, Fevia, zat vandag echter niet aan tafel. In een persbericht beklemtoont ook Fevia een Europees kader, dat ook vrijwillig moet blijven. De voedingsfederatie wil een wildgroei aan systemen vermijden. “We kunnen van bedrijven die meertalige verpakkingen in verschillende landen commercialiseren toch moeilijk eisen dat ze voor elk van die markten een verschillend systeem op het etiket plaatsen?”, vraagt Fevia-CEO Bart Buysse zich af.

Onderzoek

In Frankrijk bestaat deze wetenschappelijk onderbouwde Nutri-score al langer. Onderzoek bij warenhuisketen Leclerc leerde dat de voedingswaarde van de inhoud van een winkelkar er met 10 procent op vooruit ging door deze score. De Block besliste, na een uitgebreide consultatie, om ook in België deze score uit te rollen. In augustus vorig jaar ondersteunde ze de Nutri-score formeel, en met de publicatie van een koninklijk besluit, gisteren in het Staatsblad, werd een juridisch kader vastgelegd.

De campagne die vandaag gelanceerd werd, omvat een website en twee reclamespots.

LEES OOK in HLN+. Test Aankoop buist negen op de tien tussendoortjes: “Vrijwel alles bevat te veel vetten en/of suikers”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • birgit vanderest

  Diepvresfrieten en cola light zijn volgens haar gezonder dan vb zalm?

 • Susie Casteleyn

  Ik begin mij stilletjes aan af te vragen wat mijn overgrootouders aten ondanks ze toch oud geworden zijn. Wat mogen we eigenlijk wel, drinken is ongezond, eten is ongezond, roken is ongezond, naast iemand zitten die rookt is ongezond, en ja inademen is ongezond. Maar geld in tkaske brengen is toppie

 • Jacky Vanderplas

  Zij zou er beter voor zorgen dat boter boter is ,kaas geen plastiek melk geen krijt en brood echt brood is inplaats ongekende stoffen. En dat je corn flakes niet rondwandelen als je er met een plakijzer overgaat. En dat zij haar werk doet inplaats van stomme filmpjes op internet te zetten.en fe zieken helpt rond te komen inplaats van de pil terug te betalen aan wie wel geld hebben

 • Stefanie van Dijk

  Wat een onzin weer! Heeft die niks beters te doen? Mensen die willen weten hoe gezond/ongezond een product is kunnen het etiket toch lezen! Trouwens nu is suiker ineens weer heel slecht en vetten niet meer zo, gaan ze met elk nieuw onderzoek (lees modegril) die labels aanpassen?

 • Ward Rogier

  Dit is pure misleiding van de consument om merken meer te doen verkopen omdat het "gezonder" zou zijn. Is dat effectief zo en zijn de vervangers van de "slechte" voedingsstoffen ook op zich nog gezond. Producent trekt het zich niet aan, enkel een middel om meer te verkppen. Gebruik de oude regel: eet met mate en ziet wat je eet. Maar mensen hebben dat gezond verstand niet meer en vertouwen op mooie cijfers en groene kleurtjes...