Huurverzekering

Gesponsorde inhoud

De Belg koopt of bouwt later… en huurt en spaart dus langer

De Belg: geboren met een baksteen in de maag
Pexels De Belg: geboren met een baksteen in de maag

De Belg en zijn baksteen: het cliché klopt. Als het kan, bouwen en kopen we zoals vanouds. Alleen doen we dat vandaag wel later dan vroeger. En dus huren we langer.

In de eerste helft van 2008 werden er in ons land 74.800 woonkredieten aangevraagd. In de eerste helft van 2017 was dat opgelopen tot 93.000. Het cliché dat we met een baksteen in de maag geboren zijn, klopt dus nog altijd. We kopen wel later dan vroeger. Hoe komt dat?

“De Nationale Bank heeft de banken gevraagd om minder gemakkelijk een woonlening te geven en om de looptijd van die leningen korter te maken,” legt John Romain van De Immotheker uit. “Daardoor sluiten jonge mensen minder vaak een lening af. In de leeftijdscategorie van 25 tot 30 jaar is dit bijvoorbeeld gezakt van bijna 25% in 2012 tot nog geen 19% vandaag. Tegenwoordig zijn het vooral mensen vanaf 35 jaar die een woonlening afsluiten. Bovendien ligt de looptijd van die leningen lager dan vroeger. De gemiddelde looptijd is momenteel 18 jaar.”

Dankzij de lage rente

We bouwen of kopen later, maar niet minder. Dat heeft veel te maken met de historisch lage intrestvoeten. Bovendien hebben 35-40 jarigen wat meer kunnen sparen. Daardoor hebben ze meer eigen middelen wanneer ze hun woonlening afsluiten. “We lenen vandaag ruim 24% meer dan in 2012,” klinkt het. “Onze koopkracht is op die korte tijd natuurlijk niet even sterk gestegen. De mensen kunnen meer lenen omdat de rentevoeten laag zijn en omdat ze meer eigen middelen hebben. Bij de Immotheker bedroeg de gemiddelde woonlening in 2012 nog 185.000 euro bij een totale projectkost van 277.000 euro. In 2016 was dat al opgelopen tot 206.000 euro bij een projectkost van 297.000 euro.”

De woning als appeltje voor de dorst

Hoe zit het met de lange termijn? Zet deze trend zich verder? “Mochten de rentevoeten plots sterk gaan stijgen, dan zitten we uiteraard met een probleem,” vindt John Romain. “Maar eerlijk gezegd zie ik dat toch niet meteen gebeuren. Door die zeer lage rentevoeten gaan veel mensen op zoek gaan naar een rendabeler alternatief voor het spaarboekje. En komen ze vaak bij vastgoed uit. Voor startende jongeren is dat vaak niet mogelijk: ze beschikken doorgaans over te weinig eigen middelen om al meteen een woonlening af te sluiten.”

Voor jonge mensen die graag een woning willen kopen, is de boodschap dus: nog even blijven huren en proberen te sparen.

John Romain: “Vandaag bezit zowat 75% van de Belgen een eigen woning. Op de leeftijd van 65 jaar loopt dit zelfs op tot 80%. Dat is erg veel in vergelijking met de meeste andere landen. Voor de Belg is de aankoop van een eigen woning een zeer waardevolle extra pensioenpijler.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Knaap

  sparen ? je geld verliest per jaar 2% waarde, een woning stijgt per jaar 2% . op een jaar is dat voor u 4 % duurder. reken erbij dat je huur nog aangepast wordt aan de index, de intresten op hypotheekleningen in een stijgende lijn zitten. Wees slim koop iets klein ipv te huren, dat is pas echt sparen.

 • Tina Colpaert

  Aan de huidige huurprijzen hoe moet je dan nog leven want sparen nadat alles betaald is vraag ik mij toch af!

 • carine francoys

  Huur langer en PROBEER te sparen hoe kunnen jonge mensen nog sparen ...ze worden aan alle kanten leeg gemolken inleveren hier besparen daar.......

 • Raoul Hoylaerts

  de tijd van huren én sparen is voorbij,allang,en komt nooit meer terug.de enige manier is terug blijven bij je ouders blijven wonen,maar nu tot je 50 bent...

 • Stefaan Leonaer

  Stel dat je 1000 euro huur betaalt om een beetje deftig te wonen, en je spaart 1000 euro per maand, hoeveel moet je dan verdienen? Indien je dit wel kan, dan nog moet je 15 a 20 jaar sparen (= 180000 a 240000 euro) om een stukje bouwgrond te kopen... dan heb je nog geen huis...