De 6 tactieken die HSBC-klanten gebruikten om belastingen te ontduiken

De gelekte HSBC-bestanden onthullen de bankgegevens van 106.458 klanten uit 203 landen, goed voor 90 miljard euro waarvan de fiscus in hun thuisland niet op de hoogte was. Dit zijn volgens The Guardian de zes voornaamste trucs die de klanten toepasten.

1. Naar Zwitserland 'verhuizen'

Veel van de HSBC-klanten hebben een verblijfplaats in Zwitserland. Ze wonen enkele maanden per jaar in het land en betalen er de relatief lage belastingen. Dit is legaal, maar je moet rijk zijn om je fiscale woonplaats in Zwitserland te hebben.

2. 'Non-dom'-status

Een restant uit het koloniale tijdperk, waardoor het voor rijke Britten mogelijk is op legale wijze belastingen te ontduiken. Een Brit met niet-gedomicilieerde status is iemand die wel in het Verenigd Koninkrijk leeft, maar geregistreerd staat als buitenlander. Hij betaalt geen belastingen op kapitaal dat hij bezit in het buitenland.

3. Een offshore vennootschap oprichten

Offshore vennootschappen waren ooit een populaire legale methode om belastingen te ontduiken. Via een dergelijke vennootschap in het buitenland kan je ervoor zorgen dat je inkomsten in een ander land belast worden. Door wijzigingen in de belastingwetgeving is deze methode uit de gunst geraakt, behalve bij 'non-doms'.

4. Bedrijfsrekeningen openen

In 2005 ondertekende Zwitserland mee het belastingverdrag van de EU dat de invoering van een roerende voorheffing op buitenlands kapitaal bepaalde. Burgers van de EU moesten voortaan een belasting betalen op de intresten op hun kapitaal in het buitenland. Om die taks te vermijden, zijn veel persoonlijke bankrekeningen omgevormd tot bedrijfsrekeningen.

5. Een geheime rekening

Deze truc is niet legaal, maar het is wel de gemakkelijkste: een Zwitserse bankrekening openen en dat gewoonweg niet laten weten aan de overheid of de belastingdiensten.

6. Cash over de grens smokkelen

Het is een gangbare praktijk het in Zwitserland gestalde geld in contanten de grens over naar huis te smokkelen. De bedragen lopen steeds hoger op, wat de praktijk illegaal maakt. In EU-landen mag maximaal 10.000 euro cash geld worden ingevoerd.