Dagelijks 180 miljoen liter drinkwater verloren door slechte staat waterleidingen (en dat mogen wij betalen)

Rob Beenders.
photo_news Rob Beenders.
Door lekken in het Vlaamse waterleidingnet gaat er elke dag 180 miljoen liter drinkwater verloren. Dat zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) op basis van een rapport van de vereniging voor Vlaamse water- en rioleringsbedrijven Aquaflanders. Het verlies loopt op tot een virtuele waarde van 280 miljoen euro per jaar, geld dat de drinkwatermaatschappijen via werkingskosten doorrekenen op de waterfactuur, zegt Beenders.

Een nulverlies voor drinkwaterleidingen bestaat niet, benadrukt Beenders, maar de studie toont volgens hem wel aan dat de resultaten op zijn zachtst gezegd beter kunnen. Per kilometer Vlaamse waterleiding lekt nu gemiddeld 2.900 liter drinkwater per dag weg. De slechtst scorende drinkwatermaatschappij verliest 7.500 liter per kilometer, ofwel 6.000 liter meer dan de kleinste verspiller.

Beenders spoort minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) aan tot actie en vraagt ook hoorzittingen in het parlement. "Het is toch al te gek dat we in de zomer met een watertekort kampen waardoor we onze auto's niet mogen wassen en landbouwers hun velden niet mogen besproeien, terwijl er elke dag zoveel water verloren gaat? ", meent hij.

"Historische achterstand ontstaan"
In een reactie wijst Schauvliege erop dat de drinkwatermaatschappijen de verantwoordelijkheid dragen voor de investeringen. Zij moeten een deel van de inkomsten uit de waterfactuur reserveren voor het onderhoud van leidingen en hun investeringsplannen voorleggen aan de regulator, zo lichtte de minister toe in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Ze stelt wel vast dat er een "historische achterstand" is ontstaan en een "inhaalbeweging" gemaakt moet worden. Het zal volgens de minister honderden miljoenen euro's, zoniet miljarden kosten om die achterstand weg te werken en dat vraagt tijd.

Beenders vraagt ook meer transparantie en efficiëntie van de sector zelf. Volgens het parlementslid gebruiken drinkwatermaatschappijen vandaag al technieken om waterverliezen te beheersen, maar plegen ze daarover nauwelijks overleg. "Drinkwatermaatschappijen hebben niet enkel een economische opdracht, maar moeten ook duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Het rapport van Aquaflanders spreekt van 'aanwezige actieplannen' per watermaatschappij, maar de opvolging ervan moet strikter en beter", zegt hij.

Vlaanderen telt in totaal iets meer dan 62.000 km waterleidingen, verdeeld over acht drinkwatermaatschappijen. De scores van de verschillende maatschappijen zijn niet bekend: in de studie van Aquaflanders kregen ze enkel een nummer, iets wat de Vlaamse Milieumaatschappij VMM overigens betreurt omdat de maatschappijen zo niet gestimuleerd worden om de lekken te beperken.
48 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Nijs

  Zolang dit verlies doorgerekend wordt zal het nooit veranderen. Laat ze zelf opdraaien voor deze verliezen. De grootste lekken zullen rap gemaakt zijn dan...

 • Lilianne Van Neylen

  Met Schauvliege zijn de schandalen zeker niet minder geworden dan vroeger met de Spa! Nu zijn er andere Spa’ers dan vroeger, die geleerd hebben uit de fouten van hun voorgangers, maar met Schauvliege zitten we NU. En de resultaten op verschillende domeinen zijn absoluut niet fraai!

 • dany Dany Herman

  Nog een beetje en flessen water is goedkoper in Frankrijk dan het leiding water hier dat soms verdachte reuk heeft

 • Dimitri De Wolf

  De huidige regering trekt nu al dubbel zoveel geld uit voor deze lijken van de spa. Want wie was de vorige minister... idd een rode! Nu worden nieuwe wegen gelegd enz... spa spendeerde liever geld in illegale steun zonnepanelen en het maken van vaste benoemingen... spa moet dit niet in de pers brengen want het is hun lijk!

 • Fernando W

  Het verbaasd mij wel dat de SPa altijd met schandalen op de proppen komt maar via hun eitjes in deze maatschappijen er nooit iets aan doet