Daarom betaalt u jaarlijks bijna 250 euro extra op uw energiefactuur

Shutterstock
Onze elektriciteitsfactuur behoort tot de duurste van Europa, terwijl onze stroom meestal niet meer kost dan in andere landen. Hoe dat kan? Een Vlaams gezin betaalt jaarlijks gemiddeld 251,68 euro aan zogenaamde ‘openbaredienstverplichtingen’. 

Energieregulator VREG bracht onlangs voor het eerst die ‘openbaredienstverplichtingen’ (ODV’s) in kaart. Die transparantie bleek broodnodig, want leveranciers en netbeheerders rekenen die ODV’s op verschillende plaatsen van uw factuur door. Het totale aandeel is dan ook niet min. Verhoudingsgewijs bevat vooral de elektriciteitsfactuur hoge ODV-kosten. Op een gemiddelde elektriciteitsfactuur van 947,16 euro voor een gezin, zijn er ruim 250 euro aan openbaredienstverplichtingen. Voor aardgas is dat wel maar 26,74 euro op een jaarfactuur van 1.155,10 euro.

Tip: Energieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de beste aanbiedingen

Factuur ontcijferen

Maar wat zijn die ODV’s dan precies? Volgens de VREG gaat het om “uiteenlopende verplichtingen, opgelegd aan de distributienetbeheerders en energieleveranciers op de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. Ze zijn bedoeld als correcties op de vrije marktwerking, in het algemeen belang.” 

Zoomen we er concreter op in, dan blijken er zowel ‘technische’, als ‘sociale’ als ‘ecologische’ openbaredienstverplichtingen te bestaan. De ecologische bevatten onder andere premies voor energiebesparing, de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s en de vergoeding voor groenestroomcertificaten.

De ODV-kosten voor de distributienetbeheerders zijn gegroepeerd onder de distributienettarieven op uw energiefactuur (gemiddeld 168,69 euro voor elektriciteit of 17,81% van de totale factuur). De kosten verbonden aan de ODV’s van de energieleveranciers trekken dan weer de prijs van het onderdeel energiekosten omhoog (met 82,99 euro of 8,67%).

Lees ookEnergiefactuur te ingewikkeld? Dit is het enige waar u op moet letten

Verbruik beperken

Het kostenpercentage voor openbaredienstverplichtingen is wettelijk vastgelegd. U kunt die zelf niet reduceren. Hoe minder u verbruikt, hoe minder ze u uiteraard kosten. Het enige aspect op de energiefactuur dat u zelf rechtstreeks kunt beïnvloeden zijn de energiekosten. Dat is de reële prijs van de stroom die u aankoopt van de energieleverancier. Hoewel dat onderdeel in augustus slechts 29,10% van de totale energiefactuur bedroeg, kunt u door een overstap naar een goedkopere energieleverancier al snel meer dan honderd euro besparen. Wie de voor zijn woning meest lucratieve aanbieder voor elektriciteit en aardgas kiest, doet mogelijk zelfs tot 250 euro voordeel. 

Tip: Vergelijk hier de goedkoopste energieprijzen.

Lees ook:

Sluipverbruik voorkomen? Zo bespaart u tientallen euro’s

Slechts 1 op de 5 Belgen kent elektriciteitsverbruik

Vanaf hoeveel euro bent u bereid om van energieleverancier te veranderen?

Bron: mijnenergie.be.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Dehaene

  Nog maar te zwijgen over de pro consumententaks. Mensen die al serieuze investeringen gedaan hebben bij het plaatsen van zonnepanelen mogen daar nu nog eens een zonnepanelen taks op betalen. Iemand die via zonnepanelen 10KVA opwekt mag daar nog eens +/- 1000€ op jaarbasis aan taksen betalen via de elektriciteitsfactuur. Groene stroom voordelig?? Puur diefstal op de kop van de kleine werkende man. Een ware schande.

 • Gerd Peeters

  Wij hebben gisteren onze digitale meter gekregen, ben eens curieus wat dat gaat geven. Een versnelde zaak, onze hoofdschakelaar was om zeep.

 • joseph Leysen

  @sofie Vandenbroucke spijtig van zulke reakties. Vergeet niet dat maatregelen meestal voortkomen ui verkeerde beslissingen uit het verleden. Gratis bestaat niet. Het zijn nu net de partijen uit het verleden (alles gratis) die nu kritiek willen leveren op zij die de situatie willen (moeten) rechttrekken. Of wil je echt de gratis geschenken blijven ontvangen op last van het nageslacht? Ik niet.

 • Lotte Mertens

  Het werkelijke verbruik bedraagt maar 25% van uw stroomfactuur/belastingfactuur.

 • Sofie Vandenbroucke

  Da komt ervan als iedereen op de verkeerde stemt. Moe kijken wie dat er nu aan de macht staat. Tgaat er nie op verbeteren ze. Woonbonus afschaffen. Straks word de elektriciteit nog duurder als we met een elektrische wagen gaan moeten rijden. De middenstand verdwijnt en komt armer. Allemaal voor de rijken.