Consument heeft nood aan duidelijkere etikettering op voeding

Marc Tarabella
UNKNOWN Marc Tarabella
Consumenten worden vaak misleid door de etikettering op voedingsmiddelen. Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) en Europees parlementslid Marc Tarabella (PS) pleiten voor een duidelijkere en meer begrijpelijke etikettering. Het ontbreekt nog altijd aan een Europese reglementering hieromtrent.

Ten eerste wil Tarabella een aanduiding van de afkomst van de voedingsmiddelen. Zo kan de consument de ecologische voetafdruk van het product bepalen. Momenteel geldt dat enkel voor rundsvlees en voor onverwerkte groenten en fruit. "Ik vraag de industrieën de afkomst te vermelden van alle niet-samengestelde producten maar ook van ingrediënten die meer dan 50 procent van een samengesteld product uitmaken zoals de tomaat in tomatensoep."
 
Voorverpakte eenheden
Tarabella wil ook het aantal calorieën per 100 gram product laten vermelden. Porties mogen enkel opgegeven worden als het gaat om voorverpakte eenheden zoals koekjes. Tenslotte moet bijzondere aandacht besteed worden aan energiedranken en alcoholpops die voor jongeren bestemd zijn. Het europarlementslid wil informatie over de dagelijkse limiet voor cafeïneconsumptie verplicht maken.
 
Hoe eenvoudiger, hoe beter
Uit onderzoek van het OIVO is gebleken dat consumenten etiketten op verpakkingen niet altijd correct begrijpen. "Hoe eenvoudiger de etikettering, hoe beter. Wanneer er een enkele indicator wordt gebruikt die de kwaliteit evalueert, geniet ze meer belangstelling van de consumenten. We pleiten ook voor een beoordeling van het gezondheidsrisico in procenten voorgesteld in de vorm van een gesegmenteerd verkeerslicht", zegt Marc Vandercammen van OIVO. (belga/ddh)