Colruyt schrapt papieren prijsetiketten en wil zo 90 ton papier besparen

Mine Dalemans
Tegen eind dit jaar zal supermarktketen Colruyt in alle winkels de papieren prijsetiketten vervangen door elektronische. De etiketten zullen ook een zogenaamde NFC-chip krijgen waardoor de klant via de smartphone extra informatie kan aflezen over het product in kwestie.

Andere supermarktbedrijven gebruiken al langer elektronische etiketten. Het bedrijf dat zweert bij de "laagste prijzen" wil nu met de elektronische etiketten sneller reageren op prijsaanpassingen bij de concurrentie. "Die prijsaanpassingen gebeuren vandaag nog manueel. Door de digitalisering ervan zal Colruyt nog sneller kunnen reageren op onverwachte prijsaanpassingen", zegt directeur verkoop Christophe Dehandschutter in een persbericht. Winkelmedewerkers zullen zo meer tijd hebben voor hun kerntaken, klinkt het nog.

Ledlichtjes 

Colruyt bespaart naar eigen zeggen 75 miljoen papieren etiketten per jaar, of ongeveer 90 ton papier, en transportkosten uit. De etiketten krijgen ook ledlichtjes. En de klant zal informatie kunnen uitwisselen tussen de Colruyt-app en het etiket. Via zijn smartphone kan hij dan bijvoorbeeld productinfo ontvangen.

De winkel in Zottegem krijgt de primeur. Daar werd het systeem al uitgetest, net als in de vestigingen in Avelgem, Merelbeke en Haaltert. Die drie winkels volgen in de uitrol. De overige winkels pakt Colruyt aan vanaf mei. Eind 2019 moet de klus rond zijn voor de 240 Colruyt-winkels in België en Luxemburg.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marius Merchiers

  Goede ontwikkeling voor de duidelijkheid en papier afval maar wat met de batterijen die ELK prijsetiket nodig heeft? Duizenden knoopcel batterijen dus!!! Ok dit kan gerecycleerd worden maar is dit dan de betere keuze tov papier?

 • Stefaan Hemeleers

  Er hebben blijkbaar sommigen moeite met begrijpend lezen .. Je hebt helemaal geen smartphone nodig. Het nieuwe is enkel dat de papieren etiketjes aan de rekken vervangen worden door elektronische bordjes. Lees je dus gewoon af met je ogen ... En wie meer info over dat product wil kan zijn smartphone ertegen houden en zal dan via NFC meer info krijgen. Het papieren kassaticket verdwijnt ook niet, je kan dus nog altijd uw rekening achteraf controleren. Ook zonder smartphone. Geen paniek dus.

 • Lieven Myny

  Het gaat hier over de prijsetiketten in de rayon en dus niet over de rekening die je krijgt aan de kassa. Dus iedereen zal nog steeds zijn rekening kunnen controleren zonder smartphone.

 • Marleen Breugelmans

  Colruyt begint eens om NIET meer verschillende producten om te wikkelen in plastic want je weet dat de meeste consumenten te lui zijn om het open te doen en maar 1 of 2 stuks te kopen van het product ... dus is meer aankopen en meer winst. er zijn andere creatieve oplossingen om de consument naar de koopjes te lokken.

 • chantal geerts

  Allemaal goed en wel,maar dan denk ik aan mijn ouders die niet mee zijn met het digitale tijdperk,ze hebben geen smartphone,laat staan internet,oudere mensen vallen compleet uit de boot,hoe mieten zij dan hun kasticket controleren?