Colruyt blijft de goedkoopste, maar Albert Heijn ligt niet ver achter

BELGA
Colruyt blijft de goedkoopste supermarkt, maar ziet concurrenten als Albert Heijn dichterbij komen. Dat heeft Test-Aankoop vastgesteld in zijn jaarlijkse prijsonderzoek. Zowel merkproducten als eigen producten zijn bij Colruyt het goedkoopst. Smatch is de duurste winkel.

In maart bezochten onderzoeker van Test-Aankoop 738 supermarkten. Ze noteerden in totaal 136.814 prijzen en stelden op basis daarvan een klassement op.

Merkproducten: Colruyt, Red Market en Albert Heijn

Net zoals vorige jaren voert Colruyt de ranglijst van goedkoopste merkproducten aan. Terwijl het de voorbije twee jaar de eerste plaats moest delen met Red Market, staat Colruyt dit jaar alleen bovenaan, al is het verschil klein. Colruyt past zijn prijzen aan aan de plaatselijke concurrentie en slaagt er daardoor in om een kleine kloof te behouden.

Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste winkels is op een jaar tijd sterk gedaald. Vorig jaar was Smatch nog 25 procent duurder dan Colruyt, dit jaar is dat nog 13 procent.

PHOTO_NEWS

Eigen merken: Colruyt en Leader Price

Leader Price is op het vlak van huismerken de goedkoopste met zijn gelijknamige huismerk. Colruyt volgt met Boni Selection op een kleine afstand. De zes duurste ketens maken deel uit van de groep Delhaize of Louis Delhaize.

Wat betreft eersteprijsproducten delen Colruyt en Leader Price de leiding, gevolgd door Okay. Producten van Aldi en Lidl zijn duurder dan de eersteprijsproducten van Colruyt en Leader Price, maar ze zijn wel goedkoper dan de huismerken van die supermarkten.

commons.wikimedia.org

Mix: Smatch blijft de duurste, maar loopt in op Colruyt

Wie gaat winkelen, vult zijn karretje meestal met een mix van merkproducten, eersteprijsproducten en huismerken. Daarom rangschikt Test-Aankoop ook de prijzen van een combinatie van die drie pakketten. Deze rangschikking is dus de meest realistische weergave van wat consumenten in de supermarkt kopen.

Ook deze lijst wordt aangevoerd door Colruyt, maar voelt de hete adem van Albert Heijn in de nek. De Nederlandse keten is aan een stevige opmars bezig, want vorig jaar stond Albert Heijn nog op de vierde plaats. Red Market daalt een plaats tegenover vorig jaar. De duurste supermarkt is wederom Smatch, je betaalt er gemiddeld 16 procent meer dan bij Colruyt, dat is duidelijk minder dan vorig jaar, toen het verschil nog 25 procent bedroeg.

Op de website van Test-Aankoop kan je berekenen wat je kan besparen op je boodschappenbudget. Je kan ook nagaan wat de voordeligste winkel in jouw buurt is.

commons.wikimedia.org