Coca-Cola schrapt omstreden ingrediënt uit sportdrank

Kos
Powerade, een sportdrank van de Amerikaanse frisdrankgigant The Coca-Cola Company, is een ingrediënt armer. Het bedrijf schrapte het gecontesteerde bestanddeel E433 of gebromeerde plantaardige olie uit de energiedrank. Concurrent Gatorade dumpte het ingedriënt vorig jaar al. Een Amerikaanse studente uit Mississippi startte een petitie om het gebruik van de olie door verschillende producenten aan te klagen.

Gebromeerde plantaardige olie of E433 is schadelijk voor de gezondheid. Het bestanddeel zou kankerverwekkend zijn en het risico op aantasting van organen en zenuwaandoeningen verhogen. In Europa en Japan is het gebruik van het ingrediënt verboden.

PepsiCo deelde vorig jaar mee dat het bedrijf het ingrediënt zou schrappen uit de productie van haar sportdrank, Gatorade. Concurrent Coca-Cola ging toen niet in op de zaak. Twee soorten van Coca-Cola's Powerade bevatten de schadelijke olie. Sinds deze week worden ze zonder verkocht in de plaatsen Detroit, Omaha, New York en Washington D.C.. Op andere plaatsen in de VS staat het bestanddeel wel nog op de ingrediëntenlijst van de drank, wat doet vermoeden dat de multinational gefaseerd aan het overschakelen is.

The Coca-Cola Company, met hoofdzetel in Atlanta, wenste nog niet te reageren op het nieuws. Volgens de Britse krant The Guardian bewijst het bericht andermaal dat steeds meer drank- en voedingsproducenten onder druk staan van de consument om de ingrediënten die ze in hun waren verwerken.