Carrefour sleept Albert Heijn voor de rechter

Op dit terrein aan de Zelebaan in Lokeren wil Albert Heijn volgende maand een nieuwe vestiging openen.
Foto YDS Op dit terrein aan de Zelebaan in Lokeren wil Albert Heijn volgende maand een nieuwe vestiging openen.
Het zit er bovenarms op tussen de Franse supermarktreus Carrefour en zijn Nederlandse sectorgenoot Ahold Delhaize. Die maakt zich volgens Carrefour schuldig aan concurrentievervalsing door in Lokeren een nieuwe Albert Heijn-vestiging te openen en dus trekt Carrefour naar de rechter, zo bericht De Tijd.

Door in de Oost-Vlaamse stad een nieuwe Albert Heijn te lanceren, houdt Ahold Delhaize zich volgens Carrefour niet aan de voorwaarden die de Belgische Mededingingsautoriteit twee jaar geleden heeft opgelegd. Kort nadat het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize hun fusie hadden aangekondigd, gaf de Belgische concurrentiewaakhond daar zijn voorwaardelijke fiat voor. 

Het supermarkthuwelijk mocht enkel doorgaan als Ahold en Delhaize 13 winkels aan de concurrenten verkochten. Carrefour besloot daarom in 2017 een Albert Heijn-winkel in Lokeren over te nemen. Maar nog geen jaar later, in augustus, bleek dat Albert Heijn een nieuwe vestiging zou openen op nog geen 200 meter van zijn vroegere filiaal.

Kan niet, vindt Carrefour, dat voor de Brusselse ondernemingsrechtbank eist dat de opening van de Albert Heijn in Lokeren wordt tegengehouden.




45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • christiane ortolan

  Contract na te kijken Als er enkel sprake is van verplichte verkoop van winkels aan de concurrentie Maar er verder niets in is vermeld van het openen van nieuwe winkels in de buurt Dan heeft Carrefour niets te zeggen!

 • Jan Boden

  Ze geraken geen van beiden hun brol aan de straatstenen kwijt.

 • Theo Beyens

  Er gaan meer en meer Belgen naar het buitenland winkelen . Wagen vol tanken . Steden waar de lage emissie zone van kracht is laten kopers links liggen . Dank aan deze regering .

 • Mick Mich

  Ah verkoopt enkel goedkope brol, goed voor de marginale klasse

 • Ingrid De Gucht

  Carrefour heeft nu ook geen klanten in Lokeren op de locatie van de oude AH, zonder aanwezigheid van AH.