Brandpolis en ziekenfonds werden bijna helft duurder

Shutterstock
De prijs van een aantal verzekeringsproducten is de voorbije tien jaar bijna met de helft gestegen. Die stijging is veel hoger dan de inflatie, blijkt uit data van de federale overheidsdienst Economie, waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten.

De consumptieprijzen gingen in ons land tussen mei 2009 en mei 2019 met gemiddeld 19,8 procent omhoog. De prijstoename van de verzekeringen lag veel hoger.

De grootste stijging was er voor de brand- en diefstalverzekeringen. Die polissen werden in de voorbije tien jaar 42,8 procent duurder. "De brandpremies zijn gekoppeld aan de Abex-index. Die meet de evolutie van de kosten in de bouwsector, zoals de lonen, maar ook de bouwmaterialen. Door de hoogconjunctuur in de bouw is er een schaarste aan sommige bouwmaterialen en dat drijft de prijzen gevoelig op", verklaart Assuralia, de koepelfederatie van verzekeringsmaatschappijen.

De premies voor een reisverzekering stegen sinds 2009 met 32,6 procent en de lidgelden van de ziekenfondsen gingen over dezelfde periode met 41 procent omhoog.

Opvallend is dat de autoverzekeringen de voorbije tien jaar met amper 1,5 procent gestegen zijn. Bovendien is er de jongste jaren zelfs sprake van een heuse trend van prijsdalingen. In de voorbije zes jaar gingen de premies voor een ­autopolis telkens omlaag. Dat komt onder meer door de daling van het aantal auto-ongevallen.

Tip: Bekijk de beste autoverzekeringen en brandverzekeringen op Spaargids.be. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  Nee Gino Denil, bij CM betalen ze al lang niet meer uit, de dame zei dat voortaan alles op afspraak gebeurde op het plaatselijk kantoor, Niemand komt nog binnen zonder afspraak, zonder afspraak kun je wel nog terecht op het hoofdkantoor. Mensen van tachtig jaar moeten een afspraak maken met de computer of zien dat ze in het hoofdkantoor geraken.

 • Gino Denil

  Ziekenfondsen hebben geld in kas, anna vandenberg. Want ze betalen mensen soms ter plaatse uit. En om de kans op overvallen te vermijden moet je aanbellen en doen ze de deur op slot.

 • anna vandenberg

  Een ziekenfonds is van een sociale dienstverlening geëvolueerd naar platte commercie. Je kan bij sommige ziekenfondsen nog enkel terecht op afspraak, je moet aanbellen en dan doen ze achter je de deur terug vast bang dat er iemand zou binnen komen zonder afspraak voor een beetje info enkel de centen innen is belangrijk.

 • Gino Denil

  Onder deze regering werd het in elk geval slechter, florence vermeulen. Dat is tenminste een zekerheid. Wat de anderen zouden doen is in de glazen bol kijken. Maar wees gerust. De kans is groot dat je aan Vlaamse kant een heruitgave krijgt met een regering van de verliezers. De trend zal dus niet omgebogen worden. Eerder nog versterkt. De Vlaamse begroting staat er meteen ook al 1,6 miljard slechter voor dan ze net voor de verkiezingen beweerden.

 • Toon Schouteden

  In Nederland kost 'n omnium autoverzekering evenveel als hier enkel de verzekering voor Burgerlijke Aansprakelijkheid... Banken en verzekeringen zijn de maffia van de 21ste eeuw. Ze plukken je en als je iets moet trekken, proberen ze op allerhande manieren om hier onderuit te komen.