BP: "Olieprijs wellicht langere tijd laag"

EPA
BP heeft in het vierde kwartaal, evenals andere grote olieconcerns, last gehad van de fors gedaalde olieprijzen. Het Britse bedrijf stelde dinsdag bij de presentatie van de kwartaal- en jaarresultaten dat de prijzen wellicht voor langere tijd laag blijven en dat het bedrijf aan die realiteit zal worden aangepast.

BP schreef in het vierde kwartaal 3,6 miljard dollar (3,2 miljard euro) af op met name zijn olie- en gaswinningsactiviteiten. Mede daardoor leed het concern een nettoverlies van 4,4 miljard dollar in vergelijking met een nettowinst van ruim 1 miljard dollar een jaar eerder. Aandeelhouders kunnen, ondanks het forse verlies, rekenen op een dividend van 10 cent per aandeel.

BP verlaagde ook zijn investeringsbudget voor dit jaar tot circa 20 miljard dollar. Eerder wilde het bedrijf 24 tot 26 miljard dollar spenderen. Vorige week maakte Shell bekend voor 15 miljard dollar aan projecten af te blazen dan wel op de lange baan te schuiven.

Dit jaar zal de productie van olie en gas hoger uitvallen dan de ruim 2,1 miljoen vaten per dag in 2014. BP tekende daarbij wel aan dat de daadwerkelijke productie afhankelijk is van onder meer de timing van projecten, desinvesteringen en wijzigingen in OPEC-quota. Bij de raffinagetak voorziet BP verdere margedruk als gevolg van de lagere olieprijzen, terwijl de marges bij petrochemische activiteiten zullen verbeteren.