Bouwvergunningen piekten in eerste jaarhelft

THINKSTOCK
Er werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar vergunningen uitgereikt voor de bouw van bijna 34.000 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is het hoogste niveau in minstens 15 jaar, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Sinds mei is het aantal bouwvergunningen echter in vrije val.

Tijdens het eerste semester werden 33.669 bouwvergunningen toegekend, ruim een derde meer dan de 24.663 in de eerste helft van 2013. Het is ook het hoogste aantal sinds minstens de eerste zes maanden van 2001, het jaar tot waarin de statistieken van de FOD Economie reiken.

Vooral tijdens de eerste vier maanden werden hoge cijfers genoteerd, met als absolute uitschieter de vergunningen voor 9.242 woningen die in april werden toegekend. Die piek had te maken met de strengere energie-eisen die sinds begin dit jaar gelden. Vele gezinnen dienden eind vorig jaar nog een aanvraag in om onder de oude eisen te vallen, en die aanvragen werden begin dit jaar gevalideerd door de gemeenten.

Piek voorbij in mei
In mei was de piek echter voorbij. Het aantal goedgekeurde bouwvergunningen daalde tot 3.752. In juni zakte dat aantal zelfs tot 2.930, het laagste maandcijfer sinds november 2010.

Sinds 1 januari mag een nieuwbouwwoning een E-peil (maatstaf voor de energieprestatie van de woning) hebben van maximaal E60. Bovendien moet elk huis een systeem hebben om zelf hernieuwbare energie op te wekken (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp).

Over heel het jaar 2013 werden vergunningen afgeleverd voor de bouw van net geen 49.000 eengezinswoningen en flats.