Bol.com verstuurt miljoenen artikelen voortaan zonder doos

bol.com
Bol.com wil nog zo weinig mogelijk artikelen versturen in de eigen blauwwitte doos. Zo’n 3,5 miljoen artikelen worden voortaan niet meer ingepakt voor verzending. Het gaat om producten die al voldoende beschermd zijn door de originele verpakking. 

“Waarom zou je artikelen als e-commercebedrijf überhaupt nog in een doos inpakken als dat eigenlijk niet nodig is?”, zegt Olaf van den Brink, directeur Logistiek in een persbericht. “Voor artikelen als ventilatoren, frituurpannen, strijkijzers, printers, koffiezetapparaten en luiers biedt de eigen verpakking van het artikel al genoeg bescherming.”

Dat biedt enkele voordelen. Zo kan het bedrijf besparen op verpakkingskosten, maar is het ook mogelijk om meer pakjes per keer te vervoeren dankzij de bespaarde ruimte. Dat zou dan weer de CO2-uitstoot per pakket doen dalen.

Deze ventilator wordt binnenkort niet meer verzonden in een doos van bol.com.
bol.com Deze ventilator wordt binnenkort niet meer verzonden in een doos van bol.com.

Verzendzakje

Pakjes die niet over een stevige verpakking beschikken, zullen nog steeds in een doos worden verstuurd, of in de nieuwe plastic verpakking die bol.com introduceert. De “verzendzak” is gemaakt uit gerecycleerd plastic en moet dienen voor zachte materialen, zoals handdoeken, kleding en rugzakken. Het zakje is ook lichter, maakt opvulmateriaal overbodig en neemt nog minder plaats in, waardoor de CO2-uitstoot bij pakjes in de verzendzak 90 procent lager ligt dan bij pakjes in een doos, klinkt het.

Tot nu toe is 20 procent van de totale CO2-uitstoot van bol.com te wijten aan verpakkingen. Tegen 2025 wil de e-commercespeler de uitstoot per pakket terugbrengen naar nul.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Die verpakking moet je inderdaad achteraf kwijt, nu het is karton. Een verstandige beslissing.

 • Joan Lute

  Verwacht naar alle zekerheid dat er enorm veel zal verdwijnen vooraleer het de sortering is gepasseerd. Onlangs zelf een gsm via orange besteld en ondanks ordernummer is het toestel na verzending nooit door de sortering voor verzending geraakt. Rarara wie heeft deze achterover gedrukt.

 • raf peeters

  Er zal plots zeer veel van die zendingen zoek zijn ,wedden?.Prullen die niet veel kosten zullen arriveren ,maar zie geen laptop in originele verpakking aankomen,die zullen wel heel toevallig verdwijnen,de verlokking is te groot en zolang ze niet weten wat er in een door zit is min of meer het product beschermt tegen diefstal.

 • Sven Kerstens

  Maar lekker met oude dieselbusjes afleveren.

 • Jeroen Van Dijck

  Soms zijn die dozen ook te gek. Pas nog iets besteld waarvan de originele verpakking perfect door de brievenbus kan, en dat word dan opgestuurd in een doos die nog te groot is voor de huidige pakketbrievbussen die je kan kopen... en van extra bescherming was geen spraken, het kleine doosje zat gewoon los in de grote doos... regelrechte verspilling...