Boetes tot 100.000 euro: volledig verbod op plastic wegwerpzakjes aan Brusselse kassa's

kruidenier - Gent
kruidenier stopt groeten en fruit in plastic zakjes 
plastieken zakken worden verboden door Europa
Joost De Bock kruidenier - Gent kruidenier stopt groeten en fruit in plastic zakjes plastieken zakken worden verboden door Europa

Vanaf morgen geldt in het Brussels gewest een volledig verbod op plastic kassazakjes voor eenmalig gebruik. Sinds 1 september was al een verbod van kracht, al gold een overgangsperiode van drie maanden waarbinnen handelaars hun voorraad wegwerpzakjes konden opgebruiken. Overtreders riskeren een penale of administratieve sanctie met boetes tussen 50 en 100.000 euro.

Dat betekent echter niet dat meteen alle zakjes uit beeld verdwijnen. Zo mogen bijvoorbeeld tot september volgend jaar nog steeds zakjes ter beschikking worden gesteld voor groenten en fruit.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nancy De Mol

  Hou rekening met een prijsstijging, je betaald ook mee voor de papieren zakjes. Ze opnieuw meebrengen naar de winkel is verboden en wat met de hygiëne... Alles gaat over de kassa, blikjes die al maanden of jaren buiten staan waar ratten en allerlei ongedierte hun behoefte heeft gedaan. Aan de volksgezondheid denkt men niet.

 • Gino Denil

  Goede zaak. Vroeger kocht ik altijd te veel. Nu koop ik enkel nog wat ik kan dragen met beide handen. Het helpt dus ook tegen overconsumptie.

 • dirk de smet

  pak de rest ook maar aan en zeker die wegwerp verpakking pmd en dergelijke andere plastiek brol vroeger was alles in glas ,laat ons terug ons vlees halen in en papiertje zoals voeger maar dat was dan weer niet proper genoeg maa nu is het properder overal zie dit langs de weg,plastiek,blik en andere troep,ze hooien ze hier tot in onze tuinen ,en lat het algemeen worden europa dan pas geloof ik daar nog in ,maar elk doet blijkbaar zijn gedacht in europa als het maar geld opbrengt

 • Stefanie van Dijk

  Wel nog voor groente en fruit ... wat nu juist prima in papieren zakken kan!!!! Dat ze maar eens wat doen aan dingetjes in plastic, vervolgens met een ander dingetje in een plastic doosje met daaromheen een kartonnetje om vervolgens per 6 met een plasticfolie bijeengehouden te worden!

 • pridolli in sumava

  Ook ander plastieken verderf aanpakken door bvb de aankoop van vervangstukken te promoten : vullingen van een thermosfles, vullingen voor balpennen.., Hergebruik van plastieken bloempotten enz...