Binnenkort krijg je gepersonaliseerde tv-reclame, ook op basis van je winkelaankopen

thinkstock
Heel wat Telenet-klanten krijgen, als ze binnenkort naar de SBS-zenders Vier, Vijf of Zes kijken, gepersonaliseerde reclame voorgeschoteld. Die zal niet alleen gebaseerd zijn op het kijk- en surfgedrag, maar ook op de aankopen in de winkel. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

SBS werkt hiervoor samen met dataleverancier Bisnode, die gegevens ontvangt van de klantenkaarten van de grootste winkelketens.

Aan de 'smart add' ontsnappen, wordt moeilijker. "Want als zo'n spotje doorgespoeld wordt, herprogrammeren we het gewoon en krijg je het tijdens het volgende reclameblok te zien", zegt accountmanager Katrien Van den Bussche van SBS Belgium.

De voorbije maanden kregen in de testfase zowat 1,3 miljoen huisgezinnen al 'spotjes op maat' te zien, of ongeveer de helft van de Telenet-klanten.

Toestemming

De Privacycommissie en staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) waren aanvankelijk niet akkoord. De Telenet-klanten stonden eerst immers standaard op de instelling dat ze gerichte tv-reclame wilden ontvangen. "Dat is aangepast: nieuwe klanten moeten expliciet toestemming geven en bestaande klanten worden gewezen op de voorwaarden", zeggen ze. Vanaf mei 2018 wordt de Europese wetgeving strenger en wordt nadrukkelijke toestemming nog belangrijker.

Ook Proximus en Medialaan

Ook Proximus test gepersonaliseerde reclameblokken, net als Medialaan (VTM). Bij SBS gaat het voorlopig om een klein aantal reclameblokken met telkens één gepersonaliseerd item.
29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  EMI de Graeve : u heeft volkomen gelijk !

 • Ludo Gugliermetto

  Gebeurt nu al door Google

 • Emi De graeve

  Niet kopen waar je privacy misbruikt wordt...ik ga over de grens. Geen klantenkaarten invullen, je e-mail adres niet zomaar geven , niet meedoen aan wedstrijden of enquêtes.. dat zijn middelen om ons gegevens te ontfutselen.

 • Bert Hoover

  Hm? In het kader van de GDPR zou daar wel eens snel een einde aan kunnen komen als mensen hier niet expliciet goedkeuring voor gegeven hebben.

 • Nick de Anno

  Nog nooit een klantenkaart of Telenet danwel Proximus genomen. Gewoon TVV met een eigen decoder. Duizenden zenders en heel lage kosten.