Binnenkort aanvullend pensioen voor iedereen die werkt: tot 1.600 euro extra sparen per jaar

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.
Photo News Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.
Werknemers die een laag aanvullend pensioen hebben of die er geen toegang toe hebben, kunnen binnenkort toch een vrijwillig pensioen van de tweede pijler opbouwen. De ministerraad zet het licht op groen voor een wetsontwerp van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).

Bedoeling is dat de werknemer vrij kiest hoeveel op zijn loon zal worden ingehouden, waarna het bedrag wordt gestort aan een pensioeninstelling naar keuze. Er geldt wel een beperking van 1.600 euro per jaar of drie procent van het jaarlijkse brutoloon indien dat percentage hoger uitvalt. De eventuele pensioenrechten die in de referentieperiode in de tweede pijler als werknemer werden opgebouwd, zullen daarvan dan worden afgetrokken.

De fiscale voordelen lopen gelijk met de aanvullende pensioenstelsels die door de werkgevers zijn ingesteld. Een tevreden minister Bacquelaine benadrukt dat alle werknemers zich voortaan zullen kunnen verzekeren van de opbouw van een aanvullend pensioen dat overeenkomt met minstens drie procent van hun loon.

Eerder werden al initiatieven genomen zodat alle zelfstandigen een aanvullend pensioen kunnen opbouwen. Federale contractuele ambtenaren moeten nog volgen, en ook de ontwikkeling van een aanvullend pensioen voor contractuele lokale ambtenaren werd gestimuleerd. 
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Vandeweyer

  Weer een regeltje om het pensioen bedrag naar beneden te krijgen.

 • raymond van der craen

  Wat is dan het verschil met de derde pensioenpijler als wij zelf voor die tweede pensioenpijler moeten betalen ipv de werkgever? Veel werknemers hebben het nu al moeilijk om de eindjes op het einde van de maand aan mekaar te knopen. Dit is dus geen maatregel voor de gewone werknemer maar enkel voor de betere klasse!

 • Gino Denil

  De cijfers komen van de FOD, Christian Alex. Onze eigen overheid. En de sterftecijfers zijn gebaseerd op de statistieken van het rijksregister. De plaats waar geboortes en sterftes correct bijgehouden worden. En aangezien onze samenleving nu vooral uit tweeverdieners bestaat vervalt ook dat argument dat bij overlijden het pensioen naar de overlevende partner gaat. Die heeft nu bijgedragen en trekt zijn.haar eigen pensioen.

 • EDDY ROBEET

  Laat ze het pensioen berekenen op je bruto loon daar is ook belastingen op betaald geweest dus altijd juist

 • Christian Alex

  Mr Denil, je moet wel de actuele cijfers in België gebruiken. Oudere tabellen of sterftecijfers van elders zijn niet relevant. Bij vroegtijdig overlijden gaat het pensioen naar de overlevende partner.