Bijna half miljoen particulieren in Vlaanderen bezitten zonnepanelen

(Archieffoto)
Shutterstock (Archieffoto)
Al 481.506 particulieren in Vlaanderen hebben bij Fluvius een zonnepaneleninstallatie aangemeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers (tot en met augustus) van de netbeheerder.

Dit jaar zijn er tot en met 31 augustus al 55.502 nieuwe installaties aangemeld. Voor heel 2019 waren het er 63.632. Het ziet er volgens Fluvius dus naar uit dat er eind 2020 een hoger jaarcijfer genoteerd zal worden dan voor 2019.

De oorzaken voor die toename zijn volgens de netbeheerder niet eenduidig. "De kans bestaat dat veel mensen nu nog zonnepanelen plaatsen omdat op 1 januari nieuwe regels qua nettarieven voor klanten met een zonnepaneleninstallatie ingaan. Maar we hebben eerder dit jaar in het kader van fraudebestrijding ook duizenden klanten van wie we vermoedden dat ze al zonnepanelen hadden per brief gevraagd om hun installatie correct bij ons aan te melden, met succes. Ook dat effect speelt wellicht", zegt Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt. 

Lees ook:

Zonnepanelen kopen in 2020 of wachten tot 2021? Onze expert ziet het verschil oplopen tot 2.700 euro (+)

“Mensen die op 1 januari 2022 nog geen digitale meter hebben, zullen maar gedeeltelijk aan het capaciteitstarief ontsnappen” (+)

Wil je graag je huis renoveren? Experten in woon- en energiepremies geven overzicht waar je recht op hebt (+)
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter De Ruyter

  In onze vorige woning waren die extreem lucratief,premies,gsc,groene lening en belastingaftrek.3 jaar geleden hebben we een nieuwe woning gekocht en opnieuw zonnepanelen gelegd,als die terugdraaiende meter wordt afgeschaft dan wordt dan een zeer duur grapje.Maar ja liever subsidie voor vervuilende bedrijfswagens dan gaan voor groene energie zeker?

 • Etienne Callebout

  Die worden de komende jaren mooi in het ootje genomen ,slimme meter ,nieuwe berekening tarief ,geen terug draaiende teller meer enz ......

 • luc slegers

  In het begin zeer aantrekkelijk (2014) Na turteltaks en netvergoedig al veel minder Nu geen certificaten meer Nog minder aantrekkelijk Terugdraaien meter ook weg weer minder interessant Enz enz

 • raf peeters

  Ze zullen er misschien ooit komen (alhoewel mijn leeftijd het niet meer als noodzaak ondervind) maar indien toch ,volledig weg van 't net met eigen batterijen en dan be-kijken ze zich maar met hun taksen en regeltjes allerhande.

 • Geers Karel

  Ik zal panelen leggen vanaf het moment dat ik deze kan opslaan in een batterij en mij kan afkoppelen van het stroomnet, nu is het niet intressant en betaal ik mee voor mensen die ze wel hebben dankzij het gesjoemmel met die certificaten voor de bedrijven.