Bijna geen steun voor oudere die huis verkoopt, wel voor wie huis verhuurt

photo_news
Een oudere die zijn huis heeft verkocht, heeft amper recht op overheidssteun om zijn rusthuisfactuur te helpen betalen. Wie zijn huis houdt en dat verhuurt, kan wél aankloppen bij de overheid om via het zorgbudget steun te krijgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft toe dat er iets schort met de berekening en "staat achter het idee om dit te bekijken".

"Een van de middelen om de rusthuisfactuur draaglijker te maken, is via het ziekenfonds, de gemeente of het OCMW een zorgbudget aanvragen", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid uit. Die tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden is een budget van maximaal 583 euro per maand voor 65-plussers met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen. "De grootte van het bedrag is ­afhankelijk van de zorgzwaarte en de financiële middelen van de oudere."

En daar wringt het schoentje, schrijft Het Nieuwsblad. De wet bepaalt dat huur­inkomsten niet meetellen in de afrekening, terwijl een spaarpotje - bijvoorbeeld na de verkoop van een huis - wel voor een stuk in rekening wordt gebracht.

Zes procent van de verkoopsom wordt aangerekend als inkomsten die worden afgetrokken van het zorgbudget. Concreet: wie zijn huis ­verkoopt voor 200.000 euro zal geen overheidssteun krijgen vooraleer 12.000 euro opgesoupeerd is. Wie zijn huis niet verkoopt, maar verhuurt, kan wel aankloppen voor steun via een zorgbudget. 

De huurinkomsten van een ­woning met een kadastraal ­inkomen onder 1.500 euro tellen immers niet mee voor de berekening van het zorgbudget. Alleen: weinig huizen in Vlaanderen hebben een KI dat zo hoog is.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft toe dat er iets schort met de berekening en "staat achter het idee om dit te bekijken". Toch wil hij het principe niet zomaar aanpassen. "Het is niet onlogisch dat er een verschil is ­tussen verhuur en verkoop. Alleen is dat verschil nu sterk in het nadeel van wie het huis verkoopt." 

Vooraleer het systeem wordt aangepast, wil hij rekening houden "met álle factoren die een ­invloed hebben op de samenstelling van het zorgbudget".
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jennifer Peeters

  Alles weer voor de rijken hé Vandeurzen. Zorg er liever voor dat IEDEREEN een rusthuis kan betalen van zijn pensioen!!!

 • Christian Alex

  Ik veronderstel dat men niet kan nagaan hoeveel geld iemand heeft. En wat als hij al het geld aan zijn kinderen geeft? Wat Van Deurzen zeker eens moet bekijken is om de werkelijke kostprijs van rusthuizen te afficheren in plaats van de opleg na de subsidies. Er zijn nog altijd mensen die denken dat dat 1500€ kost, terwijl er eerst al 4000€ subsidies gegeven zijn.

 • Jan Van Rompaey

  Alles voor de vreemdelingen waarvoor het OCMW alle kosten betaald ???

 • Geert Landsman

  Alle eigendommen mee laten tellen als mensen steun vragen, dat dit nog steeds niet gedaan wordt is belachelijk. Huurinkomsten moet ook bij inkomen opgeteld worden. Het is raar dat veel eigendommen maar in handen zijn van een paar huisjesmelkers en dat die er niet op belast worden zoals Verhofstad.

 • hugo van der speetn

  Is inderdaad zo ,persoon heeft geen spaarcenten en moet zijn huisje verkopen voor 50.000€ ,kan dit niet verhuren omdat hij de centen broodnodig heeft voor het rusthuis te betalen . Dus iemand die verscheidene huizen bezit en een spaarrekening kan volop genieten van de maximum toelage , terwijl de toelage van bovenvermelde persoon met de helft vermindert wordt. Alle wetten worden in het voordeel van de begoede mensen gemaakt.