Bij twijfel: bedrijven moeten boetes firmawagens betalen

photo_news
Als niet duidelijk is welke werknemer een snelheidsovertreding maakte met een firmawagen, zullen bedrijven zelf de boetes moeten betalen. Mobiliteitsminister Francois Bellot (MR) werkt hiervoor aan een wetswijziging, schrijft De Tijd op zijn website. De aansprakelijkheid zou zelfs uitgebreid kunnen worden tot de particulier die zijn auto uitleent.

Als een poolwagen van een bedrijf geflitst wordt en niemand wil zeggen wie de overtreding maakte, dan zullen bedrijven uit eigen zak de boete moeten betalen. Dat is een van de wijzigingen aan de Wegcode die Bellot wil doorvoeren, aldus De Tijd. "Bij wagens van rechtspersonen is het nu soms moeilijk om de inbreukpleger te identificeren", staat in zijn nieuwe beleidsnota.

De minister wil vermijden dat er ongestraft overtredingen kunnen worden gemaakt. Door het bedrijf aansprakelijk te stellen, heeft de overheid een stok achter de deur om te zorgen dat boetes betaald worden. Bellot hoopt zijn wetswijziging tegen het voorjaar rond te krijgen. Daarbij zou niet alleen voor bedrijven de aansprakelijkheid uitgebreid worden: ook particulieren die hun auto uitlenen, zullen aansprakelijk gesteld kunnen worden voor overtredingen die ze zelf niet maken.

De leasesector, bij monde van Frank Van Gool van Renta, hoopt nog op overleg met de minister. "Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat ook voor zware verkeersovertredingen met penale vervolging het bedrijf aansprakelijk gesteld wordt", klinkt het tegenover De Tijd. "Het is ook archaïsch om het leasingbedrijf aansprakelijk te stellen voor een overtreding en dan de boete te laten doorrekenen aan de klant". Volgens hem kan er een systeem worden ontwikkeld dat bijhoudt wie wanneer rijdt, zodat mensen hun eigen boetes betalen. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Die bedrijven willen er altijd onderuit komen en het duurt een hele procedureslag om de werkelijke overtreder te achterhalen, dit door de lakse houding van de bedrijven zelf. Als men nu eenvoudig een reispassenbeleid bij gebruik voertuig invoert is het probleem zo opgelost. En RENTA dient enkel om de Leasingsnemer te achterhalen, niet de bestuurder. Dus die wet zo snel mogelijk invoeren!

 • Stephan Chef

  Onbegrijpelijk dat lease-bedrijven of firma's die pool-wagens uitlenen geen waterdicht systeem hebben om te weten wie met wat en wanneer heeft gereden. Is nochtans vrij simpel op te lossen.

 • Jan Van Rompaey

  Dat is opportuun.

 • FRANK WILLEMS

  Heb 20 jaar geleden een boete moeten betalen toen 325€ daar we niet konden zeggen wie er met de bedrijfs wagen reed en mijn naam op het adgegeven proces verbaal stond dat de wijkagent had afgegeven.De politie rechter zegde dat er teveel misbruik was bij vreemdelingen die een naam in het thuisland opgaven waar ze verder niets meer van hoorde

 • Marco Tersago

  Ik zou zelf nog verder durven gaan. Laat elk bedrijf betalen voor de boetes. Op deze manier moet men dit wel opvolgen, zoniet een snee in hun budget. Bij hardnekkig recidivisme, auto in beslag en grotere boete voor de firma. Ik zie ze dagelijks voorbij vliegen in hun camionetten, in hun bmw's met reclame.. Tijd dat men hier grondig gaat controleren en straffen, incl. diegene die dit moordwapen aanbiedt aan z'n personeel.