Femina

Gesponsorde inhoud

Bier, chips en een sigaretje: veel mensen zijn nauwelijks bezig met kankerpreventie

11% van de lezers van HLN.be is er gerust in en doet helemaal niets om gezonder te gaan leven.
Shutterstock 11% van de lezers van HLN.be is er gerust in en doet helemaal niets om gezonder te gaan leven.
11% van de lezers van HLN.be is er gerust in en doet helemaal niets om gezonder te gaan leven. Dit blijkt uit de Gemoedsrust-barometer, een grootschalig online-onderzoek bij ruim 13.000 lezers van HLN.be. Veel mensen blijven dus doof voor alle campagnes over de preventie van kanker en andere ziekten.

Welke concrete maatregelen nemen de lezers van HLN.be om gezonder te leven? 50% doet actief aan sport, 40% drinkt minder alcohol en 16% is gestopt met roken. Een kus van de juf en een bank vooruit!

Bier, chips en een sigaretje

De juf zal niet over alle lezers even tevreden zijn. 1 op 10 deelnemers aan de Gemoedsrust-barometer laat zich in de zetel vallen, graait eens goed in de zak met chips, maakt een paar biertjes soldaat en steekt tussendoor een paffertje op. Zij zijn er doodgerust in en doen helemaal niets om hun ongezonde leefgewoonten af te zweren. Een frappant cijfer toch. Soms is kanker dikke pech waar je niks aan kunt doen. Bij ongeveer 5% van de kankerpatiënten liggen er bijvoorbeeld erfelijke factoren aan de basis van de ziekte. Van andere kankers weet niemand waardoor ze precies ontstaan. Zelfs een niet-roker krijgt heel soms longkanker. Maar volgens de Stichting tegen Kanker zouden we toch ongeveer één derde van alle kankergevallen kunnen vermijden door gezonder te gaan leven. 

Roken is een ramp

De Stichting tegen Kanker lijst een aantal factoren op die het risico op kanker stevig verhogen. Roken, ongezond eten en onverstandig zonnen, die kenden we al. Roken is op dit vlak een treurige kampioen, die er met kop en schouders bovenuit steekt. De sigaret veroorzaakt vandaag zowat 1 op 3 sterfgevallen door kanker.

Maar ook overmatig alcoholgebruik, te weinig fysieke activiteit en overgewicht zijn risicofactoren. Alcohol is een onderschatte boosdoener, want wereldwijd mee verantwoordelijk voor 5% van alle nieuwe kankergevallen.Soms slaat het leven toe. VIVAY wil u steunen in moeilijke dagen, om te beschermen wie echt telt. Sinds kort is het mogelijk om je privé te verzekeren tegen een aantal financiële gevolgen van onder meer borstkanker. 

Meer weten? Klik hier voor meer info!

Dit gaat om de Feminaverzekering van AG Insurance. Dit is een levenslange ziekteverzekering (Tak 2). Deze verzekering werd ontwikkeld door AG Insurance en desgevallend door je makelaar verkocht. Ze voorziet in het betalen van een eenmalig bedrag om de kosten te dekken die jouw strijd tegen kanker draagbaar maken. Dit geldt voor een van de volgende diagnoses van kanker vanaf stadium T1: borstkanker, baarmoederhalskanker, kanker van het baarmoederlichaam en kanker ter hoogte van de eierstokken, eileiders, vagina en schaamlippen. Deze verzekering is onderworpen aan het Belgisch recht. Er worden diverse uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voorzien voor het verzekerde risico. Zo worden bv. uitgesloten: de aanwezigheid van invasieve tumoren in andere lichaamsdelen dan de geslachtsorganen of de borsten, zelfs als deze aan de oorsprong zouden liggen van een van de kankers; goedaardige en niet-invasieve tumoren, niet-invasieve letsels op de vrouwelijke geslachtsorganen of borsten, met uitzondering van DCIS- en LCIS-letsels in de mate dat zij een totale verwijdering van de borst veroorzaken of een conservatieve chirurgie met verwijdering van de tumor, gevolgd door radiotherapie; preventieve behandelingen en operaties.De algemene voorwaarden zijn gratis beschikbaar op www.vivay.be. Je kunt altijd een offerte met premieberekening aanvragen op www.vivay.be. Je kunt een eventuele klacht sturen naar AG Insurance n.v., Dienst Klachtenbehandeling, E.Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, mailen naar customercomplaints@aginsurance.be of je kunt bellen naar +32 (0)2 664 02 00. Als de door AG Insurance voorgestelde oplossing je niet volstaat, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, mailen naar info@ombudsman.as, bellen naar +32 (0)2 547 58 71 of faxen naar +32 (0)2 547 59 75. AG Insurance n.v. - E.Jacqmainlaan 53 - 1000 Brussel – RMP Brussel – BTW BE0404.494.849 – www.aginsurance.be is een Belgische verzekeringsmaatschappij vergund onder de code 0079 en onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Maak gezonder leven dan ook goedkoper, eten bij de MAC is goedkoper dan eten bij een vegetarisch restaurant. En ga ons voedsel eens wat beter controleren, neem nu enkel die eier rel van laatst, o, maar dat was geen gevaar voor de volksgezondheid? me neus!

 • Thérèse Reczkowski

  Gezonder leven?Ons eten zit vol pesticiden en als het dat niet is vol bewaarmiddelen vlees vol met antibiotica gaan jullie het daar maar zoeken over ons water zullen we zeker ook zwijgen, onze vis de oceanen zijn vervuild wat is er eigenlijk niet vervuild?Czernobil vergeten?Laat de mensen toch gerust,bijna alle dagen ergens dit is niet goed dat is niet goed,wat blijft er nog over?

 • jeff De Boeck

  Gewoon u goesting doen . En zien tot waar je geraakt. Profiteer van elke dag . Ambitie om op mijn 80 of 90 weg te kwijnen in een home heb ik niet.

 • Stephanie P.

  Laat de mens gewoon eens leven hoe hij/zij zelf wil. 't Is al kort genoeg, kunnen er beter van genieten he :)