Bezoek aan kinesist wordt duurder

Een bezoek aan de kinesist wordt binnenkort wellicht een stuk duurder. Veel kinesisten vinden dat ze te weinig verdienen én zijn het niet eens met de nieuwe tarieven die de overheid hen oplegt. Ze dreigen zich massaal af te wenden van de prijsafspraken, zodat ze hun eigen tarieven kunnen bepalen.

Momenteel bepaalt de overheid hoeveel een kinesist mag vragen per sessie. Vandaag is dat 22,26 euro en over enkele maanden wordt dat 30 euro voor de eerste sessie, 24 voor de tweede tot de vijfde en 22,60 voor alle sessies erna. Het remgeld voor de patiënt blijft hetzelfde maar kinesisten vrezen dat zij amper iets extra gaan verdienen.

“De eerste behandelingen gaan we meer hebben, maar op lange termijn dan komt dat op hetzelfde uit”, vertelt kinesiste Nancy Van Oorbeek. “Wij zouden al blij zijn met gewoon 25 euro eventueel, gewoon voor iedere behandeling een vast tarief van 25 euro.”

Deconventioneren

Vorig jaar was er ook al ruzie over de tarieven. Veel kinesisten willen zich daarom ‘deconventioneren’, dat wil zeggen dat ze zich niet meer aan de prijsafspraken houden. En bij een gedeconventioneerde kinesist betaal je een kwart meer uit eigen zak.

"Vorig jaar was het aantal gedeconventioneerde collega's al verdubbeld ten op zichte van 2016 en wij denken dat die trend zich zal voort zetten", vertelt Luk Dieleman van beroepsvereniging Axxon. "De patiënt zal het natuurlijk iets moeilijker krijgen om een collega te vinden die met vastgestelde tarieven werkt."

Een kinesist begeleidt jongens tijdens hun oefeningen.
Foto Klaas De Scheirder Een kinesist begeleidt jongens tijdens hun oefeningen.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ron Bakker

  Waarom kiezen dan voor dit beroep je weet toch op voorhand wat je verdient daarna niet komen janken

 • Ron Bakker

  Als mijn rug vast zit moet ik naar de osteopaat doet altijd het zelfde vraag mij af waarom een kine dat ook niet kan leren Hij drukt even op je wervels ,kijken ze als je je bukt welke wervel vast zit , Moet je met je handen kruiselings je schouders vast nemen Je wordt brut opgetrokken tot je wervel kraakt dat was het dan € 60 geen terugbetaling ik ben bij verschillende osteopaat geweest doen allemaal het zelfde vraag me af waarom in kine dat niet kan ?

 • Dany Herman

  Verleden jaar moest ik ook naar zo'n geldwolf en ben lekker thuis gebleven en dus wat langer kalmpjes aangedaan en nu goed in orde Men forceert genezing zodat je rapper aan het werk kan dit is het doel en ge moet er flink voor betalen

 • GERARD DE PELECIJN

  Wie niet betaald zal afzien maar anders ook!

 • leon renard

  Ik betaal 25 euro plus een supplement van 15 euro per beurt (uit eigen zak) voor het gebruik van een speciaal apparaat. Die 15 euro extra is niet verplicht, maar dan krijg je "gewone" kine. Ik heb daar geen probleem mee. Een kinesist moet ook de investering doen.