Exclusief voor abonnees

Bestemmingen tweede verblijf vergeleken: goedkope boodschappen in Spanje, nauwelijks belastingen in Portugal

Steeds meer Belgen kopen vastgoed in Portugal.
iStock Steeds meer Belgen kopen vastgoed in Portugal.
Voor een tweede verblijf trekken Belgen steeds vaker naar Portugal. Spanje staat nog steeds op nummer 1, maar Portugal overklast nu Frankrijk en Italië, blijkt uit nieuwe cijfers van SecondHome. Het leven is er goedkoop en bovendien betaal je als gepensioneerde nauwelijks tot geen belastingen. Welke bestemmingen zijn nog meer economisch interessant en met welke kosten moet je rekening houden bij een tweede verblijf? Van huurinkomsten tot boodschappen doen: alle cijfers op een rij. 

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk claeys

  Mooie zaak , maar goed voor 14 dagen of minder! 20 jaar naar hetzelfde appartement gaan verveeld ook! En als je 60 bent met een medisch geheugen dan moet je hier blijven, want de zorg in Spanje is onder niveau van hier! De meeste kopen op bvba van firma, en verhuren onder tafel!

 • Walter Wouters

  Ik vind het meer discriminerend dat meneen gepensioneerde militair weigert in te schrijven in een Belgische gemeente, hier moet een grote schadevergoeding en een rechtszaak uitvloeien, met alle gevolgen voor de burgemeester van die stad.....

 • EDDY VAN LANDEGHEM

  Ik lees hier dat er zijn dat dit discrimirend vinden, maar die mensen hebben heel hun leven al voordelen gehad, en hebben een pensioen dat driemaal zo hoog is dan een normale werknemer, dus dat is pas discriminerend!

 • Vanoppen Marc

  Ik heb geen voordeel in Portugal te gaan wonen als rustgepensioneerde ambtenaar. Ik ben verplicht belastingen te betalen in Belgie op mijn pensioen. 30% belastingen op mijn pensioen in Belgie. Discriminerend.

 • Patrick Jonkers

  @philippe dierickx: "Dat minder belastingen betalenl voor gepensioneerden in het buitenland geldt niet voor Belgische ambtenaren. Zij worden hierdoor zwaar gediscrimineerd (????) en ik begrijp niet dat hiertegen nog nooit oppositie is gekomen." Ambtenaren hebben al veel pensioen in Belgie. Wat mij stoort zijn zij die in Portugal hun "vakantie" woning verhuren, in Belgie wonen en geen belastingen betalen op hun pensioen. Maw de "betere" Belg.