Besparingen op energiefactuur tot 1.200 euro op jaarbasis mogelijk

Besparingen op energiefactuur tot 1.200 euro op jaarbasis mogelijk.
Shutterstock Besparingen op energiefactuur tot 1.200 euro op jaarbasis mogelijk.
Vele honderdduizenden gezinnen en kmo's in ons land blijven met slapende energiecontracten zitten en betalen op die manier te veel voor elektriciteit en aardgas. Het besparingspotentieel is enorm, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van de Creg. Tot meer dan 1.200 euro op jaarbasis voor een gezin.

Slapende contracten zijn contracten die niet meer in het huidige aanbod van de energieleveranciers zitten. Prijsvergelijkingen daarvan zijn wel nog mogelijk via de Creg Scan, de tool die door de federale energiewaakhond is ontwikkeld om contracten te vergelijken.

Uit nieuwe cijfers van de Creg - waarover ook ‘La Libre’ bericht - blijkt dat in Vlaanderen het goedkoopste aanbod voor elektriciteit op de markt in april 245 euro kost voor een gemiddeld jaarverbruik, terwijl het duurste bestaand product 561 euro kost. Een besparingspotentieel dus van 316 euro. Opgelet, het gaat om bedragen op jaarbasis voor de energiecomponent van de factuur, dus zonder netkosten, taksen en heffingen. 

Voordeel

Voor aardgas bedraagt het goedkoopste aanbod op de markt 423 euro, en het duurste bestaand product maar liefst 1.129 euro. Een besparingspotentieel dus van 706 euro. Indien ook de BTW wordt meegerekend kunnen consumenten dus voor stroom en aardgas samen maximaal 1.237 euro besparen indien ze van het duurste product overschakelen naar het goedkoopste aanbod op de markt in Vlaanderen.

Ook in Brussel en Wallonië kunnen consumenten fors besparen door te kiezen voor het goedkoopste aanbod: respectievelijk 1.206 euro en 1.305 euro op jaarbasis. Creg-directeur Laurent Jacquet benadrukt het belang van vergelijken. “De liberalisering van de energiemarkt biedt voordelen. Maar mensen moeten natuurlijk wel vergelijken”. 

Tip: Vergelijk de goedkoopste energieprijzen op mijnenergie.be en bespaar honderden euro’s
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan geens

  Het percentage dat we kunnen besparen wordt steeds groter . Het percentage van de factuur die nog iets , in de verste verte , met energie te maken heeft wordt steeds kleiner.

 • Johnny L Verhoeven

  Tof dat is meer als wat ik nu betaal !

 • Ronny De Puysseleyr

  ooit gedaan besparen led verlichting grote stroom verbruikers vervangen ,zonnepanelen van 4900 KwH naar 788KWH op een jaar resultaat ik betaald meer dan in 2009 "verhoging van de factuur omdat ik een kleine verbruiker ben . En overstappen is voor ander niet interessant genoeg, daar sta ik den met mijn besparingen

 • Eugene Gysels

  Als je een voordelig contract afsluit en je verbruikt minder dan firma's als Essent en co willen duwen ze een schandalig duur standaard contract in uwe nek in de hoop dat je bij hen vertrekt. Bij reclamaties zeggen ze dat we te weinig verbruiken en dus verander ik ieder jaar. Het stoort mij wel dat ze allemaal de vrije markt willen, maar de moment dat ik die toepas doen ze alles wat ze kunnen om je buiten te gooien via een omweg..echte maffia praktijken.

 • Ronny Biesen

  Ja, het is schandalig dat zulke grote verschillen mogelijk zijn. Zo zie je maar dat woekeren nog steeds mag en kan. Waarom? De politiek laat het toe de mensen te bedriegen, net zoals zij zelf ons bedriegen.