Besparen op energiekosten in de winter: zo pakt u dat aan

Shutterstock
Het druilerige weer, de vallende blaadjes en kortere dagen laten er geen twijfel over bestaan: de herfst is in het land, de winter komt eraan. Dat leiden we ook af uit de standen van onze elektriciteits- en aardgasmeters. Om een al te hoge energiefactuur te voorkomen, is het nu het ideale moment om na te gaan waar u kunt besparen.

1. Spring verstandig om met verwarming

Het is niet altijd nodig om uw woning volledig te verwarmen. Draai de verwarming dicht in de ruimtes waar u weinig tot geen tijd doorbrengt. Sluit ook alle tussendeuren. Met een thermostaatkraan die rechtstreeks verbonden is met uw radiator stelt u de temperatuur in elke kamer in zoals u dat wenst. Ga ook na of uw cv-ketel wel nog optimaal werkt, ontlucht de radiatoren en laat eventueel eens een onderhoud uitvoeren.

Veranderen van energieleverancier? Bekijk de beste prijzen op Mijnenergie.be.

2. Maak gebruik van uw oven- en strijkwarmte

Een onvervalste huis-tuin-en-keukentip: zet uw oven na gebruik wel af, maar laat de deur openstaan, zodat die de rest van de keuken helpt verwarmen. Die vervelende strijkklus? Die voert u in de koude maanden gewoon uit in uw leefruimte, waardoor de stoom voor extra warmte zorgt.

Lees ook: Elektriciteit en aardgas bij dezelfde leverancier: doen of niet?

3. Verlicht rationeel

Hebt u wel nood aan een fel verlichte ruimte? Schemerdonker met enkele kaarsjes maakt het ’s avonds vaak extra gezellig. Overweeg ook om uw huidige lampen door ledverlichting te vervangen.

4. Haal de zon naar binnen

De zon fungeert als gratis verlichting en verwarming. Door op zonnige herfst- en winterdagen de gordijnen te openen, reduceert u de energiebehoefte. Natuurlijk zonlicht geeft ons gemoed bovendien een boost.

5. Beperk het gebruik van de droogkast

De droogkast is een grote energieverbruiker. Op een zonnige, winderige herfstdag droogt wasgoed nog altijd aan de waslijn. Het is ook een optie om het wasrek in een warmere ruimte op te stellen.

6. Maak gebruik van apps en timers

Verschillende applicaties maken het mogelijk om uw energieverbruik te monitoren. Timers zorgen er dan weer voor dat elektrische toestellen en/of verlichting niet nutteloos aan blijven staan. 

7. Ga op zoek naar de goedkoopste energieleverancier

De energiemarkt is concurrentieel. De verschillende leveranciers hanteren uiteenlopende tarieven en proberen u met forse welkomstkortingen te lokken. Daar profiteert u als consument van. Online vergelijkingssites gaan na welk contract voor u het goedkoopste blijkt. In vergelijking met uw huidige leverancier bespaart u al snel tweehonderd euro en meer voor elektriciteit en aardgas.

Tip: Bekijk hier welke leverancier de beste prijzen biedt.

Lees ook:

Waarom energieleveranciers nu al herfstkortingen geven

Voorkom sluipverbruik: zo bespaart u tientallen euro’s

5 klassieke denkfouten over veranderen van energieleverancier

Bron: mijnenergie.be.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rita Ghessaf

  Hoezo, laat eventueel eens een onderhoud aan uw CV ketel uitvoeren? Dat is wettelijk verplicht om de 2 jaar!

 • freddy tormans

  als de helf van de bevolkin zich verhangt, dat kan de andere helft flink besparen,jk paktbedoel maar, als je in een moderne zamenleving iets wegpakt, gaan we achteruit, maar als je een inkomste hebt van 3.000€ in de maand moet je daar natuurlijk niet van wakker liggen

 • Roger Verbrugge

  Voor wie nog een oude diepvriezer heeft is het vervangen door een nieuwe een belangrijke besparing. Verbruik moderne diepvriezen is +/- 1/4e van de oude. 0.3kWh per dag in plaats van 1.36kWh per dag. Dat komt neer op een besparing van 386kWh per jaar.

 • Ludo Grauls

  Mijn Energie is niet de juiste plaats om te vergelijken. De goedkoopste leverancier staat niet eens in de lijst. De enige juiste manier is vreg.be

 • Dan Midden

  stem verstandig zodat de intercommunales ontdaan worden van vetbetaalde politici en men stopt met dit als melkkoe te gebruiken voor het financieren van de steden en gemeenten. "transport" kost een veelvoud van de prijs van de echte energie. Zoek gerust op hoeveel $pa'ers er een leuk jobke hebben gekregen in deze intercommunales. Hoog tijd om zwaar te saneren en alle parasieten eruit te gooien