Bescherm je bankkaart tegen fraudeurs... met aluminiumfolie

Test-Aankoop waarschuwt voor bankkaarten om contactloos te betalen. Fraudeurs zouden ongemerkt kleine bedragen kunnen stelen.
Test-Aankoop Test-Aankoop waarschuwt voor bankkaarten om contactloos te betalen. Fraudeurs zouden ongemerkt kleine bedragen kunnen stelen.
Test-Aankoop waarschuwt voor bankkaarten die zijn uitgerust met een chip om contactloos te betalen. Fraudeurs kunnen met een betaalterminal geld afhandig maken zonder dat de kaarthouder het beseft, beweert de consumentenorganisatie op zijn site. Maar geen nood: volgens Test-Aankoop kan de kaarthouder zich al beschermen met een stuk aluminiumpapier.

Contactloos betalen wint aan populariteit. Steeds meer banken rusten hun bankkaarten uit met een NFC-chip (Near Field Communication), en ook met sommige smartphones is contactloos betalen mogelijk. Het volstaat daarbij om de kaart of de telefoon tegen een betaalterminal te tikken om te betalen. Voor kleine bedragen, meestal tot 25 euro, moet er zelfs geen code ingevoerd worden. 

Hoewel de banken zeggen dat op die manier betalen veilig is, meent Test-Aankoop dat er risico's aan verbonden zijn. De consumentenorganisatie laat in een filmpje zien hoe fraudeurs een betaalterminal, gekocht via het internet, in een krant zouden kunnen verstoppen om vervolgens tegen een handtas van een slachtoffer aan te tikken in de hoop dat daar een bankkaart met NFC in zit. Op die manier kunnen kleine bedragen ongemerkt gestolen worden, luidt het.

KBC: "Nog geen klachten ontvangen"

KBC, dat ruim twee jaar geleden als eerste NFC-bankkaarten lanceerde in België, heeft nog geen klachten binnengekregen over dergelijke fraude. "Het is niet zo eenvoudig om aan een terminal te geraken en je moet er ook een contract voor afsluiten. Het is daardoor gemakkelijk om te achterhalen wie heeft gefraudeerd", legt een woordvoerster uit. Bovendien zal de buit niet al te groot zijn, want na twee betalingen van maximum 25 euro moet de gebruiker de pincode invoeren.

Toch adviseert Test-Aankoop om de NFC-chip te blokkeren met een gewoon stuk aluminiumpapier, een hoesje of een speciale houder. Op die manier wordt een 'kooi van Faraday' gemaakt rond de kaart, waardoor geen contact meer mogelijk is met de betaalterminal. Ook kan de klant zijn bank vragen om de dagelijkse limiet van de kaart te verlagen. Wie het zaakje helemaal niet vertrouwt, kan de NFC-functie volledig laten uitschakelen, of een kaart zonder NFC vragen.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Prima, alles met de kaart, maar dat contactloos vind ik gewoon te makkelijk, je hoeft er niet eens over te denken en poef geld uitgegeven, ik heb het lekker uit staan, met pin geef ik nog een beetje bewuster m'n geld uit. En die code uitlezen gaat zo makkelijk niet, heb gezien dat je de chip echt goed op het plaatje moet houden anders werkt het niet dus dit bericht is een beetje bangmakerij!

 • ringo van der pulst

  Als je al vind dat je cash geld vasthouden te vermoeiend is is het ver gekomen man.

 • Raoul Rouma

  Vooral uw kaart beschermen tegen de banken!

 • joannes Roderigas

  waarom moet de klant dit systeem beschermen? als men me morgen zulke kaart geeft krijgen ze direct terug, en hoef niet te weten dat men dit kan blokkeren, want dan kan men makkelijk deblokkeren.

 • Melanie Degucht

  En wat als je die kaart verliest, zonder code...