Benzine goedkoper: prijsverschil met diesel wordt almaar kleiner

anp
Het prijsverschil tussen benzine en diesel aan de pomp wordt steeds kleiner. Morgen ligt de maximumprijs van benzine 95 E10 nog maar 3,4 cent per liter hoger dan de maximumprijs van diesel. "De kloof zal niet meer groter worden", luidt het bij de Belgische Petroleum Federatie (BPF). "In de loop van 2018 zullen de prijzen nagenoeg op hetzelfde niveau liggen."

De federale overheidsdienst Economie maakte vandaag bekend dat de maximumprijs van benzine 95 E10 vanaf morgen daalt naar 1,396 euro per liter. Een liter diesel kost op dit moment maximaal 1,362 euro per liter. Een verschil van 3,4 cent.

Als je kijkt naar de gemiddelde maximumprijs in december vorig jaar, bedroeg het verschil nog ongeveer 10 cent per liter.

De kloof is aan het verkleinen sinds 2015, zegt Jean-Pierre Van Dijk van de BPF. De regering besliste toen om de accijnzen op benzine en diesel tegen 2018 gelijk te trekken. Er werd toen aan traject uitgestippeld om dat stelselmatig te verwezenlijken. Momenteel bedraagt het verschil in accijnzen volgens Van Dijk nog 7,5 cent per liter. In de loop van volgend jaar zou dat verschil volledig weggewerkt moeten zijn.

Vraag en aanbod

Eens de accijnzen gelijkgesteld, zal het prijsverschil tussen benzine en diesel alleen nog afhangen van de productieprijs ervan. Die wordt bepaald door vraag en aanbod, legt Van Dijk nog uit. In de zomer is er veel vraag naar benzine in de Verenigde Staten, waardoor de prijs ervan normaal stijgt. Aan het begin van het stookseizoen is het traditioneel eerder de dieselprijs die omhooggaat. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @Nie Mendal ,diesel is nog steeds een nevenproduct van benzine en is zeker niet duurder om diesel te maken t.o.v benzine.Daarom is diesel steeds goedkoper geweest als je echt niet weet waarover praten,toch beter zwijgen.

 • raf peeters

  Ook als de prijs zelfde wordt,het verbruik van diesel is nog steeds een heel pak lager.

 • genoeg onzin gehoord

  Wie herinnert zich de aftakelende gebouwen nog ten gevolge van de zure regen in de jaren '80? Longpatiënten verheug u, deze is bijna terug van weggeweest!

 • scheetje prot prot

  Al gans mijn leven rijd ik met een benzine en geen grijs haar op mijn kop denkt eraan om mij een diesel aan te schaffen. Ik wil zelfs gerust meer betalen voor een brandstof waarvan ik weet dat deze minder vervuilend is. De vervuiler betaald heeft hier in België altijd beloond geweest, waar nu een einde aan komt.

 • Daniel Corstjens

  Jep,15 km rijden en ik ben in Duitsland of nederland,Dan nog eens 2 jerrykans in de koffer en ik hoef er een maand niet meer te zijn!