Exclusief voor abonnees

Bent u voldoende verzekerd op vakantie met uw kredietkaart?

Drukte op Brussels Airport.
Photo News Drukte op Brussels Airport.
Bij het boeken van uw vakantie hebt u misschien overwogen een reisverzekering te nemen. Of u ging ervan uit dat die verzekering inbegrepen is bij uw kredietkaart. Dan kan u dat best nog even nagaan. Want je bent lang niet met elke kredietkaart verzekerd op reis. En als ze is inbegrepen, is het nog maar de vraag hoe uitgebreid die reisverzekering is. Michaël Van Droogenbroeck klaart de verschillen uit.

Nog op zoek naar een kredietkaart? Aan het aanbod zal het dan in elk geval niet liggen: door de verschillende banken maar ook warenhuizen of zelfs automobielorganisaties worden zowat 80 verschillende kaarten aangeboden. De basis ervan is vanzelfsprekend dezelfde: het is een kaart waarmee uw betalingen of geldafhalingen niet onmiddellijk van uw rekening afgaan, maar voorgeschoten worden door de uitgever van de kaart. Die uitgaven worden dan gebundeld en één keer per maand afgerekend. Het verschil in al die kaarten zit onder meer in de maandelijkse limiet, de extra's en de verzekeringen die al dan niet bij de kredietkaart horen.

Al die extra's en verzekeringen, en een hogere limiet, vertalen zich ook in grote prijsverschillen voor dat ruime aanbod aan Visa- en Mastercard-kaarten. De goedkoopste zijn gratis, de duurste kost 204 euro per jaar. Daartussen ligt het hele aanbod, vaak ook biedt één bank verschillende types (en dus ook prijzen) van kredietkaarten aan. Hoe meer u betaalt, hoe meer er bij de kredietkaart is inbegrepen. Bij de gratis en de erg goedkope kredietkaarten is er vaak weinig of niets extra's inbegrepen.

Toch zijn de verschillen tussen al die kaarten lang niet altijd heel duidelijk, wat vergelijken niet zo makkelijk maakt. Op spaargids.be kan u al die kaarten vergelijken op basis van wat ze kosten, welke limiet u dan heeft en wat die extra's inhouden.

Grote verschillen

Eén van de grootste verschillen tussen kredietkaarten zijn de verzekeringen die eraan verbonden zijn.

Bij de meest eenvoudige (en doorgaans ook de goedkoopste of gratis) kaarten is er geen verzekering of beperkt die zich tot een aankoopgarantie voor de producten die u met de kaart aankoopt. Bij de meest uitgebreide (en vaak ook duurste) kredietkaarten zijn heel wat meer (vooral reis-)verzekeringen inbegrepen. Afhankelijk alweer van de aanbieder kan het gaan om een (combinatie van een) annulatieverzekering, een ongevallenverzekering, een reisbijstandsverzekering, een verzekering tegen vlucht- en bagagevertraging en een verzekering tegen kaartfraude. Ook hier is vergelijken niet altijd eenvoudig, omdat het aantal verzekeringen dat is inbegrepen nagenoeg voor elke kaart verschillend is. Dit zijn de verzekeringen die inbegrepen zijn bij de duurdere kredietkaarten voor verschillende aanbieders.

Het loont ook de moeite om te kijken wat die specifieke verzekering precies inhoudt, wat de voorwaarden zijn en hoe ruim de dekking precies. Voor heel wat kaarten geldt bijvoorbeeld dat de verzekering alleen van tel is als de uitgaven (of in sommige gevallen het grootste deel ervan) ermee zijn betaald. Maar ook op andere vlakken kunnen de verzekeringen onderling veel verschillen. Bij bagagevertraging van meer dan 4 uur krijgt u met de Mastercard Platinum van Belfius bijvoorbeeld tot 450 euro uitbetaald voor dringende aankopen voor kleding en toiletbenodigdheden en tot 1.000 euro voor vertragingen van meer dan 48 uur. Met de Word Travel Mastercard van Beobank is dat tot 350 euro als de aankopen gedaan worden met de kredietkaart en tot 650 euro na meer dan 48 uur. Met de Visa Gold van Crelan is dat een vergoeding tot 250 euro bij een bagagevertraging van 4 uur.

In zowat alle gevallen is de verzekering via een kredietkaart minder groot dan wat u bij een klassieke verzekeraar kan krijgen. Goed vergelijken voor u een kredietkaart aanschaft en het best ook voor het begin van uw vakantie is dus in alle geval aan te raden.

(lees verder onder de afbeelding)

Verschillende kredietkaarten vergeleken.
Spaargids.be Verschillende kredietkaarten vergeleken.

En wat met de annulatieverzekering?

Voor kredietkaarten die ook een reisannulatieverzekering bieden, zijn de verschillen nog groter en dus nog moeilijker te vergelijken.

Argenta Golden Kredietkaart: tot 5.000 euro annuleringskosten terugbetaald indien uw reis niet kan doorgaan of omdat u vroeger terug naar huis moet omdat één van uw familieleden (tot de tweede graad) in het ziekenhuis is opgenomen.

Axa Visa Premiumplus: tot 5.000 euro annuleringskosten terugbetaald indien u uw reis om persoonlijke reden moet annuleren of stopzetten, afhankelijk van het tijdstip van annulering of stopzetting. Voorwaarde is wel dat de reistickets of het verblijf betaald werden met de premiumpluskaart. De terugbetaling is niet van toepassing bij annulering van uw reis veroorzaakt door de vervoersmaatschappij of het reisagentschap of bij reizen voor beroepsdoeleinden.

Belfius Mastercard Platinum: tot 10.000 euro annuleringskosten terugbetaald wanneer u de reis moet annuleren of onderbreken wegens ziekte of overlijden, na een ongeval waar iemand van uw naasten bij betrokken is, bij schade aan uw huis of bedrijf, wanneer één van uw kinderen tweede zit heeft, wanneer u ontslagen wordt om economische redenen of in geval van echtscheiding. Als tussen 50 % en 75 % van de reissom werd betaald via de kaart, geldt de polis in dezelfde verhouding als het aandeel van de totale reissom.

Beobank World Travel Mastercard: tot 6.000 euro per jaar terugbetaald bij annulatie of reisonderbreking door ernstige ziekte, ongeval of overlijden van u of uw directe familie, bij schade aan de woning of uw werkplaats die uw aanwezigheid vereist of in geval van verlies of diefstal van paspoort of identiteitskaart binnen de 30 dagen voor vertrek. Voorwaarde is wel dat de reis volledig met de kredietkaart is betaald.

BNP Paribas Fortis Visa Gold: tot 6.500 euro per jaar terugbetaald (met maximaal twee annuleringen of onderbrekingen per jaar) voor annulering of onderbreking van de reis door ziekte, ongeval of overlijden van u of uw dichte familie of bij materiële schade. Voorwaarde is dat u minstens 70% van de reis betaalde met de kredietkaart.

Crelan Visa Gold: tot 5.000 euro terugbetaald door annulatie of onderbreking van de reis bij ziekte, ongeval of overlijden van een familielid of bij grote schade aan uw woning.

ING Mastercard Gold: tot 6.000 euro terugbetaald bij ziekte, ongeval of overlijden van u of van een familielid tot de tweede graad.

KBC Kredietkaart Platinum Flex: tot 10.000 euro terugbetaald bij annulatie of reisonderbreking. Belangrijkste voorwaarde is dat uw reis volledig moet zijn betaald met een KBC-betaalmiddel.

Keytrade Visa Gold: tot 5.000 euro terugbetaald bij annulatie of onderbreking van de reis voor u en uw gezin indien de reis voor minstens 75% betaald is met de kredietkaart van Keytrade.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier.

Lees ook binnen HLN+:

Houd je geen geld over aan het eind van de maand? Zo lukt het wel om te sparen

Vastgoed kopen om te verhuren: is dat je investering waard? Michaël Van Droogenbroeck maakt de rekening

Getrouwd? De wet over het gezamenlijk vermogen is gewijzigd: dit moet je weten