Belgische telecomprijzen gemiddeld in vergelijking met buurlanden

REUTERS
De telecomprijzen in België zijn gemiddeld in vergelijking met die in de buurlanden. Dat blijkt uit een derde vergelijkende studie van telecomwaakhond BIPT, die vandaag werd voorgesteld. Luc Vanfleteren van het BIPT waarschuwt wel dat onze positie kan verslechteren als de prijzen blijven stijgen. "We moeten daar aandachtig voor zijn."

Het meest representatieve profiel voor mobiele telefonie, met 120 belminuten, 200 sms'en en 200 MB data, is enkel in het Verenigd Koninkrijk goedkoper. In onze andere grote buurlanden is het duurder. Ook voor het typische profiel voor vaste telefonie komt België als tweede uit de studie, na Frankrijk. En ook voor wat betreft het standaard triple-play-aanbod (internet, tv en telefonie) moet België enkel Frankrijk laten voorgaan.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) woonde de persconferentie over de studie bij. Hij vindt het "cruciaal" dat er voldoende concurrentie is in de markt en werkt aan maatregelen om overstappen van operator nog eenvoudiger te maken. "Het bestaat al in de energiemarkt. We letten op twee elementen: enerzijds moet de operator de administratie op zich nemen en anderzijds moet er ook een continuïteit van service zijn", legde hij uit.