Belgische krijgt boete van 414 euro omdat ze te veel water kocht in Franse supermarkt

"Voor de invoer van flessenwater in ons land gelden strikte regels", zegt een douanebeambte.
ANP "Voor de invoer van flessenwater in ons land gelden strikte regels", zegt een douanebeambte.
Een Belgische vrouw heeft een boete van 414 euro gekregen omdat ze te veel water bij had toen ze vanuit Frankrijk ons land binnenreed. Veel Belgen kopen hun water over de grens, omdat de prijs er lager is. "Maar er gelden strikte regels", zegt een douanebeambte.

De vrouw, afkomstig uit Houdeng, beweerde in de kranten van Sudpresse dat het water 'voor persoonlijk gebruik' was. "Weliswaar voor de hele familie", gaf ze toe. De hoeveelheid die ze had ingeslagen, was niet min: 70 pakken van zes flessen water, goed voor in totaal 420 liter. Dat levert een stevige besparing op: het water in Frankrijk kost vaak de helft van wat je in ons land betaalt, of nog minder.

Accijnzen

En in de Europese Unie geldt toch vrij verkeer van goederen, niet? Dat klopt, maar er zijn producten waarop je nationale accijnzen moet betalen, zoals alcoholvrije dranken en koffie. Voor alcoholische dranken en tabak zijn de hoeveelheden die je over de grens mag meenemen exact vastgelegd, maar voor alcoholvrije dranken en koffie is dat niet het geval. Alles hangt af van de interpretatie van de douanebeambte.

"Zolang het gaat om persoonlijk gebruik, is er niets aan de hand", vertelt een douanebeambte aan RTBF. "Maar de hoeveelheid die de vrouw bij zich had, is duidelijk veel te groot voor één familie." Wanneer je je wagen volstouwt met flessen water voor vrienden en familie, kan dat beschouwd worden als een commerciële transactie.

"We kijken ook naar het voertuig", zegt de douanebeambte. "Als dat een bedrijfsvoertuig is of een camionette, waarin honderden of duizenden liters vervoerd worden, zullen we sneller vermoeden dat het om fraude gaat. We gaan dan na of die persoon een winkel heeft en of het water gebruikt zou kunnen gebruikt worden voor commerciële doeleinden." Hoewel de vrouw uit Houdeng in de kranten van Sudpresse werd voorgesteld als een gepensioneerde, zou ze volgens Le Soir  een zaak uitbaten.

Nachtwinkels

Het bedrag van de boete wordt bepaald door de hoeveelheid. "Maar voor wie ter plaatse betaalt, is de boete goedkoper", klinkt het. Recidivisten betalen hogere boetes. De fraudeurs zijn volgens Le Soir vooral nachtwinkels. Zij verdienen grof geld op de herverkoop van het water in ons land.
207 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pol Verweg

  @jan lemmens voor een nachtwinkel, of voor om het even wie, is die boete geen peanuts. 414 euro voor 420 l water, bijna 1 euro per liter. Dat is wel 5 keer duurder water dan in de aldi.

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Die douanier maakt er daar ter plaatse blijkbaar zelf de wet, want ik lees het hier dat hij de wet mag “interpreteren” zoals hij wil! Ongelooflijk toch? Belgistan, een apenland ten top! Het kan niet gekker! De volgende keer dat ik een misstap zou zetten zal ik dan ook de wet mogen “interpreteren”?...

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  We moeten BTW betalen op water, eetwaren, drank, elektriciteit, verwarming… Zijn die vijf goederen dan zo een luxe dat we er Belasting moeten betalen op de Toegevoegde Waarde? Welke toegevoegde waarde? Niet om te leven, maar om te OVER-leven?...

 • Karel Valgaern

  Stefanie: eigenlijk maakt het niets uit. Als jij met boodschapjes uit nederland komt heb jij een waterhandeltje met jezelf en licht je dus ook de staat, en ieder van ons op, misschien elke week. Net als deze vrouw die misschien haar water voor een half jaar inslaat.

 • Stefanie van Dijk

  Dit is erg veel water, heeft alle schijn van een water handeltje, en dan is de boete terecht. We hoeven echt niet bang te zijn dat we met onze wagen vol met boodschapjes uit Nederland worden aangehouden hoor, als je er een camionette voor gaat huren wordt het een ander verhaal. 70 pakken van 6 flessen krijg ik niet in m'n auto gestouwd hoor