Belgische huizenprijzen 56 procent te hoog

Thinkstock
Belgische huizen zijn gemiddeld 56 procent te duur. Daarmee doet België het in Europa het slechtst. Dat meldt het Britse weekblad The Economist. Ook op wereldvlak presteert ons land niet al te best. Het moet enkel Singapore en Hong Kong voorlaten.

België is de nummer in het overwaarderen van woningen in europa. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek, gebaseerd op traditionele vergelijkingen, maar ook op vergelijkingen van huurprijzen met het gemiddelde inkomen van burger. Het OESO kwam eerder al tot de conclusie dat de Belgische huizen zo'n 50 procent te duur zijn.

Singapore en Hong Kong
België steekt met kop en schouders boven de andere Europese landen uit met 56 procent, gevolgd door Frankrijk (47 procent), Nederland (32 procent) en Spanje (27 procent).

Op globaal niveau moet België enkel Singapore met 60 procent en Hong Kong met 58 procent laten voorgaan. Hoewel de zeepbel van Amerikaans vastgoed in 2006 uiteenspatte met een globale financiële crisis tot gevolg, scoort de VS veel beter dan België, met zo'n 19 procent onderwaardering.

Nederland
Bij onze noorderburen gaat het niet goed. Daar staat het niet enkel voor het helse karwei haar begrotingstekort kleiner dan 3 procent te houden, ook de vastgoedsector bevindt zich in moeilijke vaarwateren. Door creatief om te springen met hypothecaire leningen heeft het land op korte tijd een grote zeepbel in haar vastgoedsector geblazen. Het wordt een pijnlijke periode om die zeepbel terug af te laten.