Belgische havens vechten vennootschapsbelasting aan

De Haven van Antwerpen
photo_news De Haven van Antwerpen
De Belgische havens trekken naar het Europese Hof van Justitie omdat ze het niet eens zijn met de beslissing van Europa dat ze vanaf volgend jaar vennootschapsbelasting moeten betalen. Dat schrijft De Tijd vanavond.

De Belgische havens - Antwerpen, Zeebrugge, Gent, Brussel, Charleroi, Luik, Namen en Oostende - zijn al van voor de oprichting van de EU vrijgesteld van vennootschapsbelasting van 33 procent. Maar Europa vindt dat in strijd met de Europese regels inzake staatssteun en wil dat België de vrijstelling tegen eind dit jaar afschaft.

De havenbesturen zijn daar niet mee opgezet omdat dit voor sommige "miljoenen euro's" dreigt te kosten. De Brusselse en Waalse havens zijn al naar het Europees Hof van Justitie gestapt om die beslissing aan te vechten. Antwerpen en Zeebrugge zijn hun dossier aan het voorbereiden maar stappen eveneens naar de rechtbank. Gent kijkt nog even de kat uit de boom.

"We zijn van oordeel dat we geen vennootschapsbelasting moeten betalen omdat we ons niet gedragen als een vennootschap waar winst de belangrijkste doelstelling is", zegt woordvoerster Annik Dirkx van het Antwerpse Havenbedrijf.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Gobin

  ze gaan alleen voor de winst ...belastingen en taks is voor diegene die boven hun stand leven...het staat in het regeerakkoord er is geen alternatief !

 • MandaatGezocht

  Havenbedrijven zijn politieke gedrochten, niks anders. Graaien is het enige waar het voor dient.

 • peter colson

  Wat als ze die belasting wel moeten betalen? Dan rekenen ze die toch gewoon door naar de klanten? En wie betaalt dan de eindrekening? Juist, zij die nu roepen dat ze dit maar normaal vinden. En dan kan men weer klagen dat alles weer veel duurder wordt.

 • Antigoon antigoon

  Ze maken winst dus moeten ze ook belastingen betalen zoals iederéén!Dan kan misschien de belasting voor de alleenstaanden en werkenden tot 57% naar omlaag.33% betalen én met terugwerkende kracht!!Het is trouwens al lang geen 33% meer,de meesten en grootsten kregen altijd al achterpoortjes om legaal belastingen te ontwijken en fiscale cadeautjes,die dan de werkmens moet bijpassen!

 • jotheplummer

  Neen , belasting dat is voor de kleine garnalen, nietwaar anniek ?