Belgische belastingdeals ontbloot: "Geen Luxemburgse toestanden"

Onder andere AB Inbev, met CEO Carlos Brito, kreeg een lucratieve belastingdeal.
PHOTO_NEWS Onder andere AB Inbev, met CEO Carlos Brito, kreeg een lucratieve belastingdeal.
De belastingdeals die België met multinationals sluit, zijn het resultaat van onderhandelingen op het scherp van de snee. Bedrijven mogen soms tot 60 procent van hun winst belastingvrij houden. Maar alleen als ze garanties kunnen geven voor jobs en hoofdkantoren in ons land. "Luxemburgse toestanden" zijn het niet, blijkt uit negen deals die De Tijd kon lezen.

Na 'Luxembourg Leaks' volgde de vraag: wat met België? De antwoorden sijpelden mondjesmaat door in de pers en in het parlement. De inhoud van de 60 belastingdeals raakte niet bekend, wegens 'geheim', maar De Tijd kon er toch negen van lezen. Alle akkoorden zijn gesloten door de Belgische rulingcommissie. Acht deals zijn gesloten met internationale groepen, de negende met een Belgisch bedrijf dat zich heeft omgevormd tot een internationale groep met hoofdzetel in België. De namen van de bedrijven zijn niet bekend.

Eerder bleek dat AB InBev dankzij zo'n deal meer dan 80 procent van de winst van dochterbedrijf Ampar belastingvrij mocht houden, maar dat percentage blijkt een uitschieter, aldus de krant die zich afvraagt waarom dan alle geheimdoenerij.