Belgisch verhuizerskartel krijgt 32 miljoen euro boete

UNKNOWN

De Europese Commissie heeft voor 32,7 miljoen euro boetes opgelegd aan tien internationale verhuizers die bijna negentien jaar lang een kartel hebben gevormd voor verhuizingen van en naar België. Dat heeft de Commissie meegedeeld.

Fictieve offertes
Het kartel, dat actief was sinds 1984, betrof internationale 'deur-tot-deur'-verhuizingen van en naar België. Volgens de Europese Commissie spraken de ondernemingen prijzen af, verdeelden ze met behulp van fictieve offertes aan de klanten de verhuizingscontracten onder elkaar en compenseerden ze elkaar via commissies voor de niet binnengehaalde opdrachten.

Concurrentie uitgeschakeld
Door deze afspraken schakelden de verhuizers de concurrentie uit en werden de prijzen kunstmatig hoog gehouden. "De Klanten van internationale verhuizers zijn bijna twintig jaar om de tuin geleid", zei eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes.

Straf klokkenluider gehalveerd
De Europese Commissie was vijf jaar geleden op eigen initiatief een onderzoek gestart. Ze voerde toen onaangekondigde inspecties uit op de zetels van Interdean, Transworld, Ziegler en Allied Arthur Pierre. Dat laatste bedrijf besloot mee te werken met het onderzoek en leverde de Commissie bijkomend bewijsmateriaal. In ruil werd de boete voor dit bedrijf gehalveerd.

Ziegler betaalt 9,2 miljoen
Met een boete van 9,2 miljoen euro betaalt Ziegler de hoogste prijs. Ook Exel Investments (8,9 miljoen euro), Gosselin (4,5 miljoen euro) en Team Relocations (3,5 miljoen euro) deelden zwaar in de klappen. Interdean zag haar boete uitzonderlijk met 70 procent verlaagd tot 3,1 miljoen euro omdat het bedrijf de boete niet kan betalen. Vier andere ondernemingen die met eenzelfde argument kwamen aandraven, werden wandelen gestuurd. (belga/eb)