Belgen met Zwitserse rekening spijzen schatkist

Johan Van Overtveldt
BELGA Johan Van Overtveldt
Het eerste afgeronde belastingonderzoek naar Belgen met een geheime rekening in Zwitserland kan 540 miljoen euro inkomsten opbrengen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) waarover De Tijd bericht.

De Belgische fiscus is sinds 2010 in het bezit van gelekte rekeningbestanden van honderden Belgen die klant waren bij de Zwitserse bank HSBC. Dankzij het Zwitserse bankgeheim konden ze een deel van hun vermogen jarenlang verborgen houden voor de fiscus.

Maar intussen zijn de onderzoeken afgerond en is duidelijk dat de 1.000 dossiers die door de BBI werden behandeld, bijna 540 miljoen euro aan belastingen opleveren, inclusief belastingverhogingen. De meerderheid van de belastingplichtigen sloot al een akkoord met de fiscus. Het gaat om diamantairs, mensen van adel, advocaten, bedrijfsleiders en sporters.

Volgens De Tijd is er ook nog een tweede stapel dossiers die vorige maand opgehaald werd in Frankrijk door de BBI. Dat onderzoek moet nog gevoerd worden, maar het kan mogelijk nog een aanzienlijk bedrag opleveren.