Belgen halen in één maand 5,4 miljard van spaarboekjes

Photo News
Eind maart stond er 255,7 miljard euro geparkeerd op de Belgische spaarboekjes, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het is van september 2014 of bijna 2,5 jaar geleden, dat de spaarcentjes van de Belg zo laag stonden.

De gereglementeerde spaardeposito's dalen voor de 3e maand op rij. Eind 2016 stond er nog 261,6 miljard euro op de spaarrekeningen. De daling is ditmaal wel fors: in januari en februari kwam het bedrag ondanks de daling nog boven 261 miljard euro uit, met 261,1 miljard euro in februari. Op één maand tijd gaat er nu dus 5,4 miljard euro af.

Volgens zakenkrant De Tijd is de daling vooral terug te brengen tot BNP Paribas Fortis en dochter Fintro. Zij hebben medio maart de gereglementeerde spaarrekeningen van professionele klanten omgezet in niet-gereglementeerde boekjes. Zo konden ze de rente op die boekjes verlagen naar nul, wat niet mogelijk is bij een gereglementeerd boekje, dat minimaal 0,11 procent moet opleveren. Vorig jaar had KBC dit al overigens gedaan voor de gereglementeerde spaarrekeningen van bedrijven en overheidsinstellingen.

Econoom Geoffrey Minne van ING ziet dan ook geen specifieke seizoensgebonden verklaring voor de plotse terugval. Hij wijst wel op een tragere toename van de spaarboekjes, gevolgd door de recentelijke afname. Die evolutie is te danken aan de stelselmatig aantrekkende conjunctuur en stijgende vertrouwensbarometers, aldus Minne.