Belg ziet loon minder snel stijgen dan elders in Europa

thinkstock
In de Europese Unie zullen werknemers in 2019 de lonen gemiddeld meer zien stijgen dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse Böckler-Stiftung, een onderzoeksinstelling gelieerd aan de Duitse vakbonden. De loonstijging in België ligt onder het Europees gemiddelde.

Uit de cijfers blijkt dat de brutolonen dit jaar in de Europese Unie gemiddeld 2,6 procent zullen stijgen. Rekening houdend met de inflatie gaat het om een stijging van de reële lonen met 1 procent. Een jaar eerder bleef na inflatie 0,9 procent over, bruto ging het om een stijging met 2,8 procent.

Belgische werknemers zien de lonen minder snel stijgen in vergelijking met hun Europese collega’s. Bruto zou er in 2019 wel 2,5 procent bijkomen, maar na inflatie is dat 0,7 procent. Vakbonden en werkgevers in ons land sloten in februari een loonakkoord voor de komende twee jaar. De lonen mogen maximaal 1,1 procent stijgen bovenop de index.

Grote verschillen

Tussen de verschillende Europese landen zitten grote verschillen. Terwijl de Duitsers hun loon gemiddeld bruto 3,2 procent zien stijgen en er 1,7 procent na inflatie overblijft, zullen de Fransen hun reëel loon dit jaar zien dalen met -1,3 procent. In Nederland zouden de lonen bruto 2,7 procent stijgen, waar na inflatie maar 0,2 procent extra loon van overschiet. In Oost-Europa stijgen de lonen dan weer een stuk sneller dan in het westen, al liggen de lonen er natuurlijk een stuk lager.

De hoogste lonen in Europa worden betaald in Luxemburg, blijkt uit de cijfers van de Böckler-Stiftung. Het gemiddelde jaarsalaris bedroeg er in 2018 70.000 euro, tegenover een Europees gemiddelde van 38.400 euro. België staat met een gemiddeld jaarloon van 56.300 euro op plaats drie, na Nederland (59.300 euro).
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  een gigantisch begrotingstekort, een hele reeks extra taksen en prijsverhogingen, de laagste pensioenen van West-Europa, sociale zekerheid in puin en een zeer breed smilende elite, wiens spaarpot de laatste paar jaar totaal uit de voegen is gebarsten. Als doekje voor het bloeden enkele euro's meer loon, ruim onvoldoende om de grote verliezen te compenseren. En de Vlaming? Die stemt voor meer van hetzelfde. Binnenkort krijgen we asiel in de buurlanden.

 • Peter Janssens

  Dat is de kracht van verarming en nu hebben ze al een gat van 11miljard , we zullen nog eens diep in ons beurs moeten tasten om de politiekers betalen !

 • Carl Parker

  willy goelen: gemakklijkste post om op te besparen is een auto, al doe je 50 000 km per jaar, maakt niet uit, maar da's de lastigste post voor de imago-Belg om op te besparen :-)

 • Coen Geurts

  Dit in tegenstelling met de levensduurte; die stijgt wel zienderogen in ons dierbaar België

 • Hans Mannaerts

  willy, Bruto is de enige manier om te vergelijken. Dat ik en mijn collega die exact dezelfde taak uitvoeren netto een ander loon hebben is normaal. Het bruto loon is gelijk. Dus waarom zou je ooit netto willen vergelijken? En ik weet niet wat jij betaald voor alles. Als jij in luxe leeft betaal jij meer dan iemand die kiest voor minder luxe maar meer overschot.