Belg ziet loon minder snel stijgen dan elders in Europa

thinkstock
In de Europese Unie zullen werknemers in 2019 de lonen gemiddeld meer zien stijgen dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse Böckler-Stiftung, een onderzoeksinstelling gelieerd aan de Duitse vakbonden. De loonstijging in België ligt onder het Europees gemiddelde.

Uit de cijfers blijkt dat de brutolonen dit jaar in de Europese Unie gemiddeld 2,6 procent zullen stijgen. Rekening houdend met de inflatie gaat het om een stijging van de reële lonen met 1 procent. Een jaar eerder bleef na inflatie 0,9 procent over, bruto ging het om een stijging met 2,8 procent.

Belgische werknemers zien de lonen minder snel stijgen in vergelijking met hun Europese collega’s. Bruto zou er in 2019 wel 2,5 procent bijkomen, maar na inflatie is dat 0,7 procent. Vakbonden en werkgevers in ons land sloten in februari een loonakkoord voor de komende twee jaar. De lonen mogen maximaal 1,1 procent stijgen bovenop de index.

Grote verschillen

Tussen de verschillende Europese landen zitten grote verschillen. Terwijl de Duitsers hun loon gemiddeld bruto 3,2 procent zien stijgen en er 1,7 procent na inflatie overblijft, zullen de Fransen hun reëel loon dit jaar zien dalen met -1,3 procent. In Nederland zouden de lonen bruto 2,7 procent stijgen, waar na inflatie maar 0,2 procent extra loon van overschiet. In Oost-Europa stijgen de lonen dan weer een stuk sneller dan in het westen, al liggen de lonen er natuurlijk een stuk lager.

De hoogste lonen in Europa worden betaald in Luxemburg, blijkt uit de cijfers van de Böckler-Stiftung. Het gemiddelde jaarsalaris bedroeg er in 2018 70.000 euro, tegenover een Europees gemiddelde van 38.400 euro. België staat met een gemiddeld jaarloon van 56.300 euro op plaats drie, na Nederland (59.300 euro).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Dank u nva . Dank u om ons weer eens bij ons pietje te hebben.

 • Mike Vanderkerken

  Dit is weer een artikel dat zeer vaag is, wat is gemiddeld in de EU, als je de Oost Blok landen er bij wil rekenen met hun heel lage lonen is het niet moeilijk om deze statements te maken. In de realiteit is de loonlast in België een van de hoogste van de EU. Begin misschien eerst met de BV gelijk te stellen, op dit ogenblik hebben mensen met veel kinderen nog steeds een gigantisch loonvoordeel op alleenstaanden.

 • Patrick Kelchtermans

  een gigantisch begrotingstekort, een hele reeks extra taksen en prijsverhogingen, de laagste pensioenen van West-Europa, sociale zekerheid in puin en een zeer breed smilende elite, wiens spaarpot de laatste paar jaar totaal uit de voegen is gebarsten. Als doekje voor het bloeden enkele euro's meer loon, ruim onvoldoende om de grote verliezen te compenseren. En de Vlaming? Die stemt voor meer van hetzelfde. Binnenkort krijgen we asiel in de buurlanden.

 • Peter Janssens

  Dat is de kracht van verarming en nu hebben ze al een gat van 11miljard , we zullen nog eens diep in ons beurs moeten tasten om de politiekers betalen !

 • Carl Parker

  willy goelen: gemakklijkste post om op te besparen is een auto, al doe je 50 000 km per jaar, maakt niet uit, maar da's de lastigste post voor de imago-Belg om op te besparen :-)