Ga naar de mobiele website
^ Top

Belg leent gemiddeld 153.000 euro voor een woning

Shutterstock
De Belg sluit gretig woonleningen af om de baksteen in zijn maag te financieren. Hoe ziet de gemiddelde lening eruit?

Groter budget bij bouwen

Eind juni bedroeg het uitstaande bedrag aan hypothecaire kredieten in ons land ongeveer 199 miljard euro. Alleen al in het tweede trimester van dit jaar werden er 65.000 hypothecaire leningen afgesloten, goed voor een totaalbedrag van 8,2 miljard euro. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BKV). Die cijfers houden trouwens geen rekening met herfinancieringen.  

Het gemiddelde bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning bedraagt 153.184 euro. Het gemiddelde bedrag van een bouwkrediet ligt op 164.063 euro en het gemiddelde bedrag voor een verbouwing bedraagt 48.743 euro. Wie leent voor zowel de aankoop als de renovatie, klopt bij de bank gemiddeld aan voor een lening van 180.610 euro.  

Lees ook: Hoeveel verdient de bank aan uw lening?

Vast versus variabel

Bijna 8 op 10 kredietnemers kiest voor een lening met vaste rentevoet, terwijl 1 op 10 opteert voor een variabele rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Dat zijn leningen waarvan de rentevoet pas na 10 jaar kan veranderen. De lage rentevoeten zijn daar zeker niet vreemd aan: veel kredietnemers willen zo lang mogelijk profiteren van de historisch lage rentevoeten. Ongeveer 9% van de kredietnemers opteert voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar.  

Zowat 45% van de toegestane kredieten is bestemd voor de aankoop van een woning. Ongeveer 12% van de kredieten dient om de bouw te financieren en meer dan 20% van de kredieten gebeurt met het oog op een renovatieproject.  

TipZo bespaart u 13.837 euro op uw woonlening

Herfinancieren

De recentste cijfers van het BKV bevatten verder nog een opvallende vaststelling. Zo werden er tijdens het tweede trimester van 2017 zo'n 9.000 externe herfinancieringen afgesloten. Dat zijn bestaande leningen waarvoor een lagere rentevoet werd onderhandeld, maar waarvoor de kredietnemer uiteindelijk wel van bank veranderde. Het aantal externe herfinancieringen ligt intussen wel 45% lager dan dezelfde periode vorig jaar. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien de rente al heel lang historisch laag staat en al veel mensen die kans grepen om hun lening te herfinancieren. Toch kan het nog altijd de moeite zijn om de lening te herfinancieren. Via de berekeningsmodule van Spaargids kan u voor uzelf de berekening maken.  

Lees ook

Schuldsaldoverzekeringen tot duizenden euro's te duur verkocht
Is het interessant om een deel van de lening vervroegd af te lossen?
Jaarlijks kostenpercentage op lening kan u misleiden

Bron: Spaargids.be
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Els De Busscher

    Mieke tis niet omdat jij een van de gelukkige bent die huis kan kopen door handje contantje, dat daarvoor iedereen dat kan he. En nog een detail leningen bestaan wel degelijk meer dan 40 jaar voor je iets openbaar zet. Maakt eerst u huiswerk.

  • mieke jansens

    leningen...bestond niet 40 jaar terug...triest

Meld een bug