Belg krijgt dit jaar gemiddeld 1.389 euro terug van belastingen

Photo News
Gemiddeld 1.389 euro: dat bedrag krijgen Belgen die recht hebben op een terugbetaling van de fiscus. Sommige belastingplichtigen hebben immers te veel betaald. De fiscus pikt graag iets mee van wat we verdienen, maar er zijn ook inkomsten die niet aangegeven moeten worden. Test-Aankoop maakte een overzicht in de vernieuwde 'Belastinggids 2018'.

Het is opnieuw de tijd van het jaar om uw belastingbrief netjes in te vullen en op te sturen naar de fiscus. Tegen eind juni (12 juli voor de elektronische versie) moet de fiscus uw belastingbrief ontvangen hebben. 

Voor het aanslagjaar 2017 - met betrekking op de inkomsten van 2016 - moet de fiscus in totaal 5,1 miljard euro uitbetalen.“Gemiddeld krijgt elke Belg die recht heeft op een terugbetaling 1.389 euro terug”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. De fiscus heeft nog tot eind juni de tijd om alle afrekeningen te sturen.

Deze 14 inkomsten moet je niet aangeven bij de fiscus:

1. Sociale voordelen die je werkgever heeft toegekend (bv. ecocheques).

2. Stakingsgeld dat is uitgekeerd door een vakbond.

3. De vergoedingen die je hebt gekregen als vrijwilliger van een socioculturele of sportieve instelling.

4. Het loon voor een flexi-job in de horeca.

5. De innovatiepremie die je hebt gekregen omdat je aan je werkgever een nieuwigheid hebt voorgesteld die een meerwaarde vormt voor zijn normale activiteit.

6. De ontslaguitkering die je hebt gekregen van de RVA.

7. Studietoelagen en beurzen om te doctoreren.

8. De eerste 4.380 euro van je nettovergoeding als vrijwilliger bij de brandweer of civiele bescherming of als vrijwillig ambulancier.

9. De forfaitaire onkostenvergoeding die je hebt ontvangen als kunstenaar.

10. De terugbetaling door je werkgever van beroepskosten die voor zijn rekening zijn.

11. Bepaalde vergoedingen die je hebt gekregen als speler, trainer of medewerker bij amateursporten als voetbal,hockey, volleybal en basketbal.

12. Het voordeel dat je haalt uit gratis vervoer georganiseerd door je werkgever, of uit gratis tickets als personeelslid van de NMBS, Proximus of Bpost.

13. De wettelijke kinderbijslag, geboortepremie of adoptiepremie.

14. De verwijlintresten die je hebt gekregen omdat je een beroepsinkomen of ander inkomen te laat had ontvangen.
119 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berlinda Boons

  Ik betaal jaarlijks altijd genoeg ! Maar ja...Ik ben Belg natuurlijk.

 • Gunther Smessaert

  16€

 • Patrick Kelchtermans

  wij kregen de laatste jaren altijd tussen de 1200 en de 1500 euro terug. Dit jaar net geen 500 euro. Terwijl er noch op werkvlak - geen ander statuut, ander werkregime of ander loon voor geen van ons beiden - noch in onze gezinssituatie iets veranderd is. Iets meer netto, maar wel veel meer belastingen betalen. Dat is de fameuze 'Taxshift'. Voor het gepeupel tenminste. Om nog maar te zwijgen van alle prijsstijgingen voor vanalles en nog wat. We worden genaaid en geen klein beetje.

 • Peter Gijselaar

  Het zal dan wel voor die buitenlanders zijn met hun jong.Ik moet altijd betalen raar.

 • fons wielandt

  als gepensioneerde van 75 j kan ik alleen iets aftrekken dat op geen enkele aangifte vermeld staat ! :D