Belg eet voor het eerst in tien jaar weer meer brood

Waarom grijpen Belgen naar brood? Onder andere voor de smaak, de prijs en de voedingswaarde.
iStock Waarom grijpen Belgen naar brood? Onder andere voor de smaak, de prijs en de voedingswaarde.
De Belg eet weer meer brood. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Brood en Gezondheid vzw, op basis van data van onderzoeksbureau GfK. 

In de eerste helft van 2019 was er een stijging van 1,5 procent in de hoeveelheid gegeten (volume) brood en de omzet steeg met 2,1 procent, in vergelijking met dezelfde periode in 2018. En dit na een dalende trend de afgelopen tien jaar.

De positieve lijn wat betreft de hoeveelheid gegeten brood werd vorig jaar al ingezet, zegt Brood en Gezondheid. Dit bleef toen beperkt tot een vermindering van de daling van 3,2 procent in 2017 tot 2 procent in 2018. Deze trend zette zich door in de eerste helft van dit jaar, met dus 1,5 meer procent gegeten brood. De verwachting is dat de stijging ook in de tweede helft van 2019 zal doorzetten, om uit te komen op 1,9 procent voor heel 2019.

Brood en Gezondheid liet eerder dit jaar het imago van brood meten. Ook toen werd een herstel vastgesteld. Zo hebben de Belgen met geen enkel ander voedingsproduct zo'n hoge emotionele connectie dan met brood. Ook kan ruim 70 procent van de Belgen zich geen leven voorstellen zonder brood, en vindt ruim 80 procent van de Belgen dat brood uitstekend past in een gebalanceerd voedingspatroon.

Brood wordt vooral gegeten om de smaak, de voedingswaarde en uit gezondheidsoverwegingen, maar ook de prijs, het gemak en het feit dat brood gewoon goed vult zijn belangrijke koop- en eetaspecten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.