Belg droomt van nieuwbouw, maar renovatie is vaak realiteit

THINKSTOCK
Bijna zes op de tien Belgen zouden liever een nieuwe woning bouwen dan een bestaande renoveren, maar als het tot een concreet project komt, blijkt drie kwart toch voor een renovatieproject te gaan. Financiële redenen zijn daar niet vreemd aan, zo besluit het bouwbedrijf Reynaers Aluminium uit een peiling die het in januari liet uitvoeren bij 611 mensen.

Vooral jongeren (tot 30 jaar), bij wie een concreet (ver)bouwproject nog verderaf ligt, zijn ervan overtuigd dat ze hun (nieuwbouw)droom ook effectief zullen kunnen realiseren. Mogelijk staat hen nog een "reality check" te wachten, want van de oudere respondenten, die al een project achter de rug hebben of er eentje op stapel hebben staan, moet ruim de helft toegeven dat het initiële plan niet haalbaar bleek. Zij verwijzen voornamelijk naar "een gebrek aan financiële tussenkomst door de overheid" (65 procent) en de schaarse, dure bouwgronden (44 procent).

De keuze voor renovatie heeft dan als voornaamste voordeel dat de werken (en de kosten ervan) in de tijd kunnen worden gespreid en dat de verbouwers ook een deel zelf kunnen uitvoeren. Pragmatische overwegingen dus, die bij de oudere respondenten duidelijk vaker naar voren komen dan bij de jongere. Zij halen eerder idealistische motieven aan, zoals de charme van een woning (bij renovatie).

"Jonge Belgen geloven duidelijk nog in de haalbaarheid van een woning en blijven dromen van een mooi renovatie- of nieuwbouwproject. Wellicht worden hun dromen nog bijgesteld door de realiteit", stelt Bert Geerinckx, de algemeen directeur van Reynaers Aluminium.

Ook een enquête van Woningen Blavier, in november uitgevoerd bij 600 Belgen, laat een kloof uitschijnen tussen droom en realiteit. Uit die rondvraag blijkt dat een op de drie 25- tot 34-jarigen door financiële beperkingen beslist om een kleinere woning te bouwen of te kopen dan gepland, terwijl ruim vier op de tien een deel van de werken zelf uitvoeren om kosten te besparen.