Belg dronk dit jaar gemiddeld één fles champagne

De champagne beleeft dit jaar een ongekende topverkoop. Nog even en er zijn 400 miljoen flessen over de toonbank gegaan. Het vorige record bedroeg 327 miljoen flessen en dateert van 1999. In ons land zullen er meer dan 10 miljoen flessen worden verkocht voor het jaareinde. Of gemiddeld bijna een fles per inwoner...

Rusland & China

De oorzaak van de toenemende vraag is de stijgende populariteit van champagne in landen als Rusland en China. Ook onder de "vaste afnemers" neemt de vraag niet af. Zo zijn Belgen zijn per hoofd de grootste champagnedrinkers ter wereld.


9,3 miljoen flessen
Ons land importeerde vorig jaar 9,3 miljoen flessen champagne. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat 3,1 miljoen flessen. Dat is een stijging met 6,7 procent. Als die trend zich doorzet, wordt in 2007 gemakkelijk de kaap van 10 miljoen flessen gehaald. Dat zou een historisch record zijn. Gemiddeld zou een volwassen Belg dan meer dan een fles per jaar drinken.


Het aanbod kan de vraag dan ook nauwelijks volgen. En daarom komt er een uitbreiding van de champagneproducerende gemeenten. "Die uitbreiding is heel revolutionair", zegt Alain Bloeykens, organisator van de wijnbeurs Megavino. (belga/mvl)