Belg drinkt minder bier, vooral horeca krijgt klappen

Getty Images/iStockphoto
De bierconsumptie op de Belgische markt is vorig jaar met 1,6 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers uit het jaarverslag van Brouwerij Haacht. Opnieuw een daling dus, maar die was kleiner dan in 2016, toen de Belgische consumptie met 3,29 procent daalde.

Volgens Haacht klokten horeca en retail samen af op 7,57 miljoen hectoliter, of 122.000 hectoliter minder dan in 2016. De daling situeert zich vooral in de horeca: -3,2 procent tot 3,26 miljoen hectoliter. In de retail ging 0,4 procent minder bier over de toonbank (4,31 miljoen hectoliter). Het aandeel van de retail stijgt dus verder, tot 57 procent.

Volgens Haacht ging het volume van de zwaardere bieren -bijvoorbeeld abdij- en trappistbieren en degustatiebieren- nog vooruit in de dalende markt. "De categorie van de pilsen blijft marktleider, maar het marktaandeel daalt licht van 71,3 naar 71,0 procent." Abdijbieren en trappist klokken samen af op 12 procent aandeel en degustatiebieren zijn goed voor 11,5 procent van de markt.

Uitdagingen
Op de cijfers van sectororganisatie Belgische Brouwers is het wachten tot juni. Dan volgt het jaarverslag met onder meer de cijfers van de Belgische markt en de export van de brouwerijen.

Haacht verwijst tot slot naar verschillende uitdagingen voor de brouwers: dalend verbruik, toenemend belang van de thuismarkt ten opzichte van de horeca, overcapaciteit en toenemende reglementering. Denk bijvoorbeeld maar aan de witte kassa, die een daling van het aantal horecazaken met zich meebrengt.
104 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeff Smulders

  Brouwerijen die ons economisch afhankelijk maken van de Leveranciers die zich ingekocht hebben bij de Brouwerijen. Het zou verboden moeten worden om nog langer de uitbaters economisch afhankelijk te maken van de dranken leveranciers. Het is crimineel gedrag en uiteindelijk zullen ze zichzelf uit de markt gaan prijzen. Liever sluiten dan nog langer economische afhankelijk te zijn.

 • Gino Denil

  Het zelfde kan je stellen voor taartjes, chocolade, vetten, vlees, junk food enz., raf peeters. Allemaal ongezond als je er iets te veel van eet. En allemaal niet levensnoodzakelijk. Dan kan je 95% van de producten onbetaalbaar duur maken en iedereen verplichten om gezond als een kluizenaar te leven. Misschien iets voor Noord-Korea maar niet voor de Bourgondische Vlaming. Nooit gedacht om te emigreren naar dat land?

 • Hugo Van Haevre

  Ze maken hun eigen kapot, juist terrasje gedaan kioskplaats hoboken weer opslag bolleke koninck 2,50 € vind er dan niet veel smaak meer aan, vorig jaar oktober was dat daar nog 2,20 € das 30 % opslag mijn loon is nog nooit met 30 % gestegen

 • raf peeters

  @Gino Denil niemand zegt dat biertje ongezond is ,maar als je 20€ moest betalen heb je wel meteen het probleem dat jij aanhaalt opgelost ,ze zullen er dan ook geen 10 drinken,trouwens men heeft het hier niet over water maar bier,water is levens-noodzakelijk,bier niet en alle dranken in scandinavische landen zijn zeer duur en daar zie je geen overdaad.

 • Gino Denil

  De BTW werd al verlaagd in de horeca, joan lute. En toen gaven de restauranthouders boudweg te kennen dat ze het verschil in eigen zak gingen steken. Wat ze ook gedaan hebben.