Belg betaalt 1,3 miljard euro aan instapkosten op beleggingsfondsen

Iedereen kan onderhandelen over de kosten. Verkopers hebben wel degelijk een marge om van de geafficheerde maxima af te wijken.
Shutterstock Iedereen kan onderhandelen over de kosten. Verkopers hebben wel degelijk een marge om van de geafficheerde maxima af te wijken.
Het leidt tot tandengeknars en frustratie bij heel wat (beginnende) beleggers: de dure instapkosten die het rendement wegvreten. Alleen al bij de aankoop van beleggingsfondsen betaalden alle Belgen samen in 2016 maar liefst 1,3 miljard euro aan dergelijke kosten.

Overzicht kosten

Wie een deel van zijn vermogen in beleggingsfondsen investeert, weet dat er kosten zijn. Onder eenmalige kosten vallen de instapkosten. Ze liggen meestal tussen 0% en 4%. Als u 1000 euro besteedt aan de aankoop van een fonds, impliceert dat dat u tot 40 euro inlevert aan de uitgever van het fonds en de voortverkoper ervan.

Een tweede vorm van eenmalige kosten zijn de uitstapkosten. Die komen niet zo vaak voor bij beleggingsfondsen, tenzij het om fondsen gaat met een vaste vervaldag. Fondsenbeheerders zetten in dat geval op voorhand een strategie op om tegen dag X een bepaald rendement te halen. Stapt u vroeger uit, dan moet dat bijgestuurd worden, vandaar de uitstapkost.

Bij de jaarlijks weerkerende kosten zien we de beheerskost; de vergoeding die de fondsbeheerder ontvangt in ruil voor zijn werk. Bij veel fondsen staat die evenwel ook een deel af aan de verkoper ervan. Dit zijn de zogenaamde retrocessies. Op die manier kunnen verkopers van fondsen zonder instapkosten toch iets verdienen aan de verkoop.

Verder kan het fonds een prestatievergoeding heffen, bijvoorbeeld als het rendement een bepaald percentage overschrijdt. De beheerder van het fonds deelt dan mee in uw winst. En dan zijn er de kosten van de transacties die uw fonds doet. Doet het fonds veel aan- en verkopen, dan kunnen die aardig oplopen. Tot slot is er het bewaarloon. De meeste banken rekenen dit niet aan voor eigen fondsen, wel voor fondsen van andere uitgevers.

Het spreekt voor zich dat de optelsom van al die kosten een serieuze hap uit het rendement van uw fonds kunnen nemen. Internetbank MeDirect berekende dat de Belgische gezinnen in 2016 1,3 miljard euro zagen wegvloeien, puur aan de instapkosten alleen. Dat komt dus neer op 270 euro per Belgisch gezin.

TIP: hier kan u het fondsenaanbod van de banken bestuderen

Waarom lijdzaam toekijken?

Neen, u hoeft dit niet zomaar te ondergaan. De instap- en uitstapkosten die banken afficheren, zijn maxima. Ze hangen bijvoorbeeld ook af van het ingelegde bedrag.

Zo vraagt Nagelmackers Multifund Balanced kap voor een investering tot 25.000 euro 2,5% aan instapkosten. Gaat het om 25.000 tot 50.000 euro, dan wordt dat 2,25%. Tussen 50.000 en 75.000 euro zakt het tot 2%. En een nog hoger bedrag leidt tot 1,50% aan kosten.

Komt het dan alleen beter uit voor wie écht veel centen heeft? Nee, want iedereen kan onderhandelen over de kosten. Verkopers hebben wel degelijk een marge om van de geafficheerde maxima af te wijken.

Lees ook: Vanaf welk bedrag kunt u nu eigenlijk starten met beleggen?

De wet verstrengt

Ondertussen houdt ook de wetgever de aanrekening van kosten wat meer nauwgezet in het oog. Beheerders van een beleggingsportefeuille en financiële adviseurs die zich onafhankelijk noemen, mogen niet langer vergoedingen uit instapkosten en retrocessies aanvaarden. Krijgen ze die toch, dan moeten ze die meteen doorstorten aan hun klanten. Het personeel belonen als het bepaalde fondsen verkoopt, mag ook niet meer. Zo komt er een einde aan het vervelende spelletje waarbij adviseurs vooral die fondsen aanraden waarop ze zelf het meeste verdienen.

Niet-onafhankelijke adviseurs en platformen die enkel verkopen zonder advies te geven mogen de vergoedingen wel nog toekennen, op voorwaarde dat ze de spaarder duidelijk informeren over de kosten. De kosten staan nu ook in de financiële informatiefiche van het fonds.

Spaar- en beleggingsverzekeringen

Het hele circus van in- en uitstapkosten en beheersvergoedingen is overigens ook van toepassing op spaar- en beleggingsverzekeringen. Ook hier geldt de regel: ga op zoek naar makelaars die geen al te hoge instapkosten vragen.

TIP: bekijk hier het huidige aanbod aan beleggingsverzekeringen

Lees ook:

Belfius lanceert 24/7 beleggingsadvies op maat

BNP Paribas Fortis laat Priority-klanten betalen voor gespecialiseerd advies

Welke tak21-spaarverzekering brengt het meest op?

Bronspaargids.be.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Eender welk bedrijf moet winst maken, anders gaat het failliet. Om kosten te vermijden kan je zelf aandelen kopen en je risico spreiden. Dan moet ge natuurlijk de tijd en de goesting hebben om er je regelmatig mee bezig te houden. Beleggen is een werkwoord.

 • Marc Rooms

  Banken en de staat. Altijd winnaar. Bijbenen goed jaar krijg je de overschot. Bij een slecht jaar zijn alle verliezen voor jou alleen. En dat zijn dan al zuur verdiende spaarcenten waar al belasting en taks op betaald is.

 • luc vanderlinden

  Aan beleggingsfondsen verdienen alleen de banken en de staat. Niet voor niets staat er zoveel geld op spaarrekeningen.

 • Johan De Clercq

  Keiduur, een echte schande......

 • alfons Detemmerman

  Maar volgens groen, links en cd&v zijn er geen belastingen op kapitaal - alles is gratis en er zijn alleen superwinsten