Belastingplannen tonen tegenstelling tussen links en rechts

BELGA
De belastingplannen van de verschillende partijen tonen aan dat de tegenstelling tussen links en rechts wel degelijk bestaat. Groen en sp.a mikken op wie weinig verdient, terwijl Vlaams Belang, Open Vld en N-VA het meest aan de hoge inkomens geven. Van de traditionele partijen schuift Open Vld de grootste lastenverlaging naar voren, terwijl sp.a het zuinigst is. Dat blijkt uit Rekening14, het project van VRT, De Standaard, De Tijd en de KU Leuven, waarbij de fiscale plannen van de partijen tegen het licht werden gehouden.

De linkse partijen bouwen de belastingvoordelen sneller af voor wie meer een hoger inkomen heeft, terwijl de rechtse partijen iedereen wat willen gunnen. Groen mikt resoluut op de allerlaagste inkomens en geeft iets extra aan iedereen die minder dan een doorsnee loon verdient, terwijl sp.a zich meer op de lagere middenklasse richt. PVDA+ heeft geen voorstel om de lasten op arbeidsinkomen te verlagen.

Aan de rechterzijde geven Vlaams Belang, Open Vld en N-VA het meest aan de hoge inkomens, al gaan N-VA en Open Vld niet uitsluitend voor de hoogste inkomens. De Vlaamse liberalen laten de middenklasse er procentueel het meest op vooruit gaan. De Vlaamsnationalisten voorzien ook een luik voor de lage lonen, net als sp.a. Daardoor moet de middengroep het met wat minder belastingverlaging doen. CD&V positioneert zich pal in het midden. De christendemocraten verhogen de belastingvrije som, waardoor iedereen er ongeveer hetzelfde bedrag bijkrijgt.

Beloning
Alle partijen willen mensen belonen die aan het werk gaan. Groen en Open Vld dichten de werkloosheidsval het meest voor de lage lonen. Ook CD&V en sp.a geven aanzienlijke werkprikkels. N-VA geeft vooral een stimulans aan wie aan een hoger loon (terug) aan de slag gaat. Als je enkel naar de werkprikkels kijkt, dan zijn de voorstellen van Groen, N-VA en vooral sp.a efficiënter omdat ze minder kosten.

Van alle traditionele partijen is Open Vld met 5,9 miljard euro het gulst met zijn lastenverlaging, gevolgd door CD&V (4,2 miljard), N-VA (3,6 miljard), Groen (2,5 miljard), Vlaams Belang (2,3 miljard) en sp.a (1,4 miljard). Lijst Dedecker speelt met een voorstel van 21,3 miljard euro in een andere categorie.