Beïnvloeden koude herfst- en winterdagen de jaarlijkse energieprijzen?

Shutterstock
In de herfst- en winterperiode verbruiken de meeste gezinnen meer energie. Bovendien lijkt het alsof ook de elektriciteits- en aardgasprijzen mee de lucht ingaan. Maar klopt dat wel met de realiteit? En wat kan u doen om toch te besparen op uw energiefactuur?

Energie besparen in de winter

Als we even lukraak de gemiddelde energiekosten in de zomer en winter vergelijken, blijkt dat het met de meerkost in de winter wel meevalt. In juli 2017 bedroeg de jaarfactuur voor elektriciteit voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3500 kWh) en een tweevoudige meter bijvoorbeeld 1.024,66 euro. In november van datzelfde jaar was het maar 940,94 euro. Vorig jaar betaalde de gemiddelde consument dan weer juist 100 euro meer wanneer we die beide maanden opnieuw vergelijken. 

Aan wat ligt die schommeling? Aan externe factoren vooral. Zo had in 2017 de afschaffing van de verhoogde heffing (of ‘Turteltaks’) een belangrijke impact op de energieprijs. Vorig jaar stond vooral een mogelijk stroomtekort op de agenda. Voor de prijsevolutie van aardgas konden we een soortgelijke tendens optekenen. Het staat dus nooit vast dat een nieuw jaarcontract tijdens de herfst of winter speciaal duurder zal zijn.

Tip: Energieprijzen vergelijken? Bekijk hier de beste energieleveranciers op de markt.

Wet van vraag en aanbod

Er zijn heel veel factoren die uw energieprijs beïnvloeden. De jaarprijs voor energie houdt rekening met de schommelingen over alle seizoenen heen. 

Tijdens de herfst en winter is ons energieverbruik inderdaad meestal het hoogst. De verwarmingsketel draait namelijk op volle toeren, we steken het licht vaker aan en we koken meer warme maaltijden. Dat is een terugkerend gegeven dat we altijd in onze jaarfactuur en gemiddeld verbruik incalculeren. 

Wat wél dagelijks verandert is de inkoopprijs van energie voor de leveranciers. De groothandelsprijzen voor elektriciteit liggen momenteel - onder meer door de wet van vraag en aanbod -  zelfs een beetje lager dan gemiddeld. Dat gegeven zorgt ervoor dat het nu eigenlijk een ideaal moment is om na te gaan of u wel nog het meest voordelige contract hebt. Uw energiefactuur mag nog vooral uit taksen en heffingen bestaan, die schommelingen op de markt kunnen u wel degelijk een serieuze besparing op jaarbasis opleveren.  

Naast de variaties in vraag en aanbod, bepalen ook de economische en politieke ontwikkelingen de langetermijntendensen. Problemen met onze kernreactoren of politieke onrust in een land met belangrijke energiebronnen creëren ook al snel een heel ander beeld. 

En omdat ze het leeuwendeel van onze energiefactuur vertegenwoordigen, hebben stijgende of dalende heffingen een bijzonder grote invloed op wat we jaarlijks betalen. Dat is in het verleden al meermaals gebleken en behoort altijd tot de mogelijkheden. 

Lees ook: 7 tips om energie (en geld) te besparen in de winter

Energieleveranciers vergelijken loont

Het spreekt voor zich dat tendensen op korte termijn, in positieve of negatieve zin, zwaarder doorwegen op een variabel energietarief. Wilt u maximaal besparen, dan toetst u best regelmatig uw energiefactuur eens af.

TipBekijk hoeveel u vandaag kan besparen op Mijnenergie.be.

Lees ook:

Groothandelsprijzen elektriciteit nog gedaald: hoe haalt u er zelf voordeel uit? 

Waarom energieleveranciers nu al herfstkortingen geven

Elektriciteit en aardgas bij dezelfde leverancier: verstandige keuze of niet?

Bronmijnenergie.be.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef Brosens

  De energiepris niet ,nee.,maar de staat ???

 • Baldr VanHoek

  Politici bepalen de prijs eerder dan de markt. Dat blijkt al gauw bij de reële kostprijs van opwekken energie en dure rekeningen die niet nodig zijn aan de industrie.

 • Peter Janssen

  Neen, niet ons zuinig verbruik maar de hebzucht van de politici en netbeheerders beïnvloeden en verhogen met bedrog de woekerprijzen van álle basisbehoeften waarop wij récht hebben!Wij betalen er duur voor dus mogen we het ook gebruiken naar eigen inzicht, níks besparen!

 • Gianfranco Canalis

  Zien dit maar een paar mensen in dat dit al allemaal een politiek gemanipuleerd spelletje is waardoor veel mensen, en meer dan we denken, letterlijk in de kou gelaten worden.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Rechts beleid, links beleid, het maakt niet uit. Om taxen door te voeren zijn ze allemaal elkaars dikke vriend. Die enorme zonnepanelen put heeft S.pa Freya gegraven. Open vld Turtelboom dwong de bevolking die put terug te dichten. En alle andere partijen waren er mee akkoord. Mijn mening. Partijen zouden zelf moeten opdraaien als hun ministers die heel grove fouten maken met belastinggeld.